Harry Sacksioni: Man en Methode

Video bij het interview en de workshop in Gitarist 312

Gitarist Extra 23-02-2017 07:02

Al bijna een halve eeuw is Harry Sacksioni de ongekroonde koning van de Nederlandse fingerstylegitaar. Dat blijkt opnieuw nu hij van de lezers van Gitarist voor de zevende keer op rij de Gitarist Poll Award voor 'Akoestische gitarist van het jaar' heeft gekregen. In Gitarist 312, maart 2017 vertelt hij over zijn ontwikkeling als persoon en gitarist, zijn favoriete gitaren en over fingerstyle in tijden van YouTube. Als bonus geeft hij in een workshop een aantal oefeningen uit zijn onvolprezen Sacksioni Methode. In het blad vind je de noten en tabs, hier laat Sacksioni in een aantal video's zien hoe hij de oefeningen speelt.

door Co Koenen - foto: Eric van Nieuwland


De Sacksioni Methode
In 2008 bracht Harry Sacksioni ‘De Sacksioni Methode’ uit, twee boeken en een dvd waarin hij veel van zijn fingerstyle-geheimen uit de doeken doet. Speciaal voor de lezers van Gitarist selecteerde Harry een aantal tips en technieken uit zijn methode.

In de eerste video speelt Sacksioni voorbeeld 1 t/m 6 van de workshop voor. Om te beginnen twee oefeningen voor de duim van de rechterhand, met en zonder melodie. Daarna volgen een aantal passages uit nummers van Sacksioni, te weten Eclips (voorbeeld 3), Jessa (voorbeeld 4, iets pittiger met veel hammer-ons en pull-offs) en Gitaarbanjo (voorbeeld 5, met de melodie op de bassnaren en de begeleiding op de hoge snaren). Voorbeeld 6 is een oefening om verschillende akkoordliggingen hoger op de hals te leren spelen.

Voorbeeld 7 behandelt Sacksioni's bekende arrangement van Stevie Wonders I Wish. Je ziet de linker- en rechterhand in aparte video's.

 

Sacksioni over zijn Methode in DWDD
Om zijn Methode te lanceren was Harry Sacksioni in september 2008 te gast in De Wereld Draait Door. De belangstelling was meteen zo groot dat Sacksioni de volgende dag zijn eigen website niet kon bereiken!

 

Once Upon A Time...
Momenteel toert Harry Sacksioni langs de theaters met het programma 'Once Upon A Time...', waarin hij o.a. zijn favoriete filmmuziek ten gehore brengt. Once Upon A Time In The West en Maria (uit Westside Story), maar bijvoorbeeld ook de tune van de Muppets staan op de setlist, naast andere covers en eigen nummers. 

zoeken
zoeken