De perfecte pedalenplank in Gitarist

Gitarist Special: twee edities,17 pagina's, nu na te bestellen

Gitarist Extra 20-08-2014 12:08

Voor veel gitaristen is een ouderwetse pedalenplank nog steeds dé manier om met de beste geluiden voor de dag te komen. In een tweedelige feature laten we zien hoe je een pedalenplank kunt samenstellen die als een Italiaans maatpak bij je past. Lees alles over pedaalvolgorde, buffers, bevestiging, delay/reverb- en modulatie-set-up, de pedalboards van Steven Wilson en Simon McBride en favoriete pedalencombinaties van bekende gitaristen. En meer! Totaal 17 pagina's, verspreid over twee edities Gitarist, 281 en 282, augustus en september 2014. Je krijgt de twee edities thuisgestuurd voor slechts € 9,90. We rekenen geen verzendkosten.

Klik hier om de twee edities te bestellen en thuis te laten bezorgen. Scroll naar onderen in het formulier

Je kan natuurlijk de beide edities ook downloaden op je tablet, iPhone, pc of Mac. Klik hier voor informatie

Ontdek het geheim van de ideale effectenplank! Lees de specials in Gitarist! 

Voor veel gitaristen is een ouderwetse pedalenplank nog steeds dé manier om met de beste geluiden voor de dag te komen. Er zijn tegenwoordig multi-effecten van goede kwaliteit die zo veel waar voor hun geld bieden dat ze in ieder geval het overwegen waard zijn. Met een multi-effect kun je echter niet de exacte sounds die je in je hoofd hebt kiezen of een geluid helemaal aanpassen naar jouw persoonlijke smaak. Dat kan alleen met pedalen.

Onvoorspelbaar
De vrijheid om je eigen klanken te kunnen kiezen kan ook moeilijkheden opleveren. Heb je wel eens een fuzzpedaal uitgeprobeerd dat in de winkel fantastisch klonk maar om een of andere reden totaal niet tot zijn recht kwam op je pedalenplank? Of heb je je wel eens afgevraagd waarom je plank voor klankverlies lijkt te zorgen, terwijl hij vol staat met de beste boetiekpedalen? Welkom in de wereld van de effectplankwetenschap! Effecten kunnen onvoorspelbaar zijn en je kunt er alleen alles uithalen als ze onderdeel zijn van een nauwkeurig samengesteld netwerk van onderdelen, waar ook je gitaar, kabels, versterker en voeding toe behoren. In deze tweedelige feature leggen we je uit hoe je van dit alles een zeer effectief geheel kunt maken.

TheGigRig
We hebben de hulp van Daniel Steinhardt ingeroepen om ons de weg te wijzen in het doolhof van geluid. Daniel is oprichter van TheGigRig en heeft met zijn team geweldige pedalenplanken ontworpen voor grote namen als Steve Vai, Guthrie Govan en Steven Wilson. Hij is dus de ideale persoon om alle details over het samenstellen van een effectenplank met ons te delen. Met een mok koffie in de hand en een keur aan boetiekpedalen voor onze neus bevonden we ons in het walhalla van effecten, waar we langs verschillende geluidsscenario’s werden geleid. 

Goed of fout?
Eerst volgt nog een waarschuwing: niets is helemaal goed of fout, en alleen je oren kunnen uiteindelijk bepalen wat wel en niet werkt. Veel gitaristen die het werken met effecten helemaal beheersen, zoals David Gilmour van Pink Floyd, hebben hun kennis opgedaan door alles uit te proberen. Ook hele afwijkende configuraties horen daarbij, dus het perfectioneren van je pedalenplank is niet alleen een kwestie van precies volgens het boekje werken.

Geluidsreis
Toch kun je door de belangrijkste vuistregels te leren en wat basiskennis over elektronica op te doen efficiënter gaan experimenteren. Zet je voet dus maar op het pedaal om aan een geluidsreis te beginnen...

 

Simon McBride video
Bekijk elders op Gitarist.nl de 17 minuten durende video over de 'reisplank' van de Noord-Ierse gitarist. Simon McBride: “Mijn andere pedalenplank, waarmee ik toer, is tweemaal zo groot als deze. Om dat in een vliegtuig mee te nemen is gewoon niet praktisch. Deze heeft alles wat ik nodig heb; de grotere heeft gewoon wat extra speeltjes!"  Klik hier

zoeken
zoeken