Topgitaristen op de Flamenco Biennale

El Periquin met flamencocracks uit Madrid en veel meer

Muzieknieuws 29-12-2014 08:12

De Flamenco Biënnale oogst tot ver buiten onze grenzen respect. Iedere keer weer weet het festival de state of the art van de flamenco te verzamelen, niet zomaar door voor de hand liggend te programmeren, maar altijd door vernieuwing na te streven, verbanden met verwante muziekculturen te zoeken en zo de muziek en dans van de flamenco nieuwe impulsen te geven. Thema’s dit jaar zijn Flamenco Crossroads en Strings. De Strings-concerten brengen de beste flamencogitaristen naar Nederland. Vanaf 16 januari twee-en-een-halve week op podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

De flamencogitaar is een altijd weer fascinerend fenomeen. Tijdens de Flamenco Biënnale kan je op allerlie manieren kennismaken dan wel genieten van de virtuositeit en emotie van dat instrument. Spaanse topgitaristen komen naar Nederland. Ook de Nederlandse topgitarist Peter Kalb ‘El Periquín’ gaat de reis aan, want woont en werkt sinds enige jaren in Malaga. Hij kreeg carte blanche van de festivalorganisatie en nodigt voor zijn concert Colores flamencocracks uit de Madrileense flamencoscene uit: gitarist en producer Paquete en meestercajonist Piraña. Zangeres Naike Ponce zorgt voor een onvervalste ‘vintage touch’ van de zang uit Jerez de la Frontera en omstreken.

Januari 17, Rasa, Utrecht. Meer info hier


José Quevedo ‘Bolita’
 speelt meerdere concerten tijdens de Flamenco Biënnale. Samen met gitarist Dani de Morón geeft hij in een dubbelconcert een ode aan de onlangs overleden Paco de Lucía.
Samen met de geweldige gitarist Diego del Morao (zoon en opvolger van Moraíto Chico) begeleidt hij zangeres Marina Heredia 
Met de sensationele fusionflamencogroep Ultra High Flamenco speelt hij samen met drie Nederlandse musici, Oene van Geel, Maarten Ornstein en Tony Roe. Ultra High Flamenco blinkt uit in innovatieve freestyle interpretaties van verschillende traditionele flamencostijlen.

José Quevedo ‘Bolita’ & Dani de Morón 
Januari, 24: Bimhuis, Amsterdam 
Meer info hier.  

Marina Heredia
Januari 22, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam 
Meer info hier.  

Ultra High Flamenco
Januari 18, LantarenVenster, Rotterdam; 25, Bimhuis, Amsterdam; 29, TivoliVredenburg
Meer info hier



Juan Manuel Cañizares 
De Spaanse gitarist Juan Manuel Cañizares (tien jaar lang sidekick van Paco de Lucía) speelt met zijn kwartet werken van de Spaanse componist Manuel de Falla. Deze Spaanse volkswijsjes, oorspronkelijk voor piano en zang geschreven, voert Cañizares samen met special guest mezzosopraan Christianne Stotijn uit. Daarnaast begeleidt Ed Spanjaard Stotijn op piano waarbij ze werken van de Catalaanse componist Montsalvatge ten gehore brengen.
Januari: 23, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam 
Meer info hier

Enrike Solínis
Eveneens binnen het Strings-thema gaat barokmuziek uit Spanje in dialoog met flamenco in het bijzondere project van luitspeler en gitarist Enrike Solínis Barokensemble Colores del Sur. Solinís laat met zijn Barokkwartet horen hoe ‘flamenco’ de oude Spaanse en Andalusische barokmuziek uit de XVII en XVIII eeuw klonk. 

Flamenco Amazigh is een uniek concert met Marokkaanse en Andalusische klanken en ritmes, afwisselend melancholiek en opzwepend, en met een centrale rol voor de schitterende zang van Erminia Fernández Córdoba. De gelegenheidscombinatie voor het programma FuZion bestaat uit drie flamencomuzikanten en vijf musici van de Nederlands-Marokkaanse band Imetlaâ.  

Flamencobiennale.nl
Het complete programma is te vinden op flamencobiennale.nl
Daar vind je ook alle data en locaties van de concerten.

Data en locaties van de concerten die in bovenstaand artikel genoemd zijn, vind je ook in de agenda van onze collega's van MixedWorldMusic. Klik hier


zoeken
zoeken