Eurosonic Noorderslag 2015 geslaagd

Van rockgeweld tot Songfestivalsucces

Gitarist Extra 24-01-2015 13:02

Het nieuwe muziekjaar is geheel naar traditie weer ingeluid door Eurosonic Noorderslag. Het showcasefestival werd voor de vijfentwintigste keer georganiseerd en dat vierde de organisatie op de enige passende manier: met heel veel goede bands uit binnen- en buitenland. Het team van Gitarist liep de vele Groningse podia af om zoveel mogelijk van dit talent aan het werk te zien.

Hoofdfoto: Jett Rebel

Opvallend is dat veel artiesten die vorig jaar ook al op Eurosonic aantraden dit jaar gepromoveerd zijn naar grotere podia. De alternatieve indierock van Sprokkelhout en de stampende, funky bluesrock (denk Band Of Gypsys en Albert King in de jaren zeventig) van The Tightropes waren bijvoorbeeld vorig jaar nog in cafés te horen. Dit jaar zetten beide bands een overtuigende show neer voor een goed gevulde Energy Stage.
Diezelfde tent barstte vorig jaar nog bijna uit zijn voegen voor de jazz- en rock ‘n’ roll-klanken van Maison du Malheur. Reden genoeg om het collectief dit jaar op Eurosonic Air neer te zetten. En dat is geen verkeerde keuze geweest: op zaterdagmiddag één uur stroomde de Grote Markt al behoorlijk vol voor het zevenkoppige gezelschap.
Om over de stormloop van Jett Rebel nog maar te zwijgen. In 2014 stond hij nog te boek als veelbelovend met een potentiële set op de Serious Talent Stage van 3FM, dit jaar was de Haagse zanger en multi-instrumentalist de hoofdact op zowel de eerste avond van Eurosonic Air als het hoofdpodium op Noorderslag. Jett Rebel en zijn sterke begeleidingsband lijken klaar voor meer grote podia, al kan zijn hang naar publieksparticipatie de nummers zo nu en dan nodeloos oprekken.

pomrad

Pomrad

Internationaal
Wie minder heeft met pop en rock deed er dit jaar goed aan om een tochtje langs de Belgische bands op het festival te maken. Zo klinkt de Telecaster van Pomrad-gitarist Bert Cools door de gitaarsynthesizer zelden als een gitaar en lijkt voorman Adriaan van de Velde met zijn keytar meer de traditionele rol van leadgitarist op zich te nemen. Raketkanon-gitarist Jef Verbeeck zoekt eveneens vaak de samenwerking met de synthesizer om bizarre melodieën neer te zetten, maar waagt zich net zo graag aan loodzware riffs.
Fumaça Preta opereert vanuit Amsterdam, maar is een internationaal gezelschap. Dit is ook terug te horen in de muziek. Braziliaanse tropicália, psychedelische rock, acid house en dampende funk vullen elkaar verrassend goed aan. Gitarist Stuart Carter leent een scheurend fuzzrandje aan het geheel.

Scheurennavarone
Voor wat steviger rockgeweld moesten we dit jaar vooral bij de Jack Daniel’s Barn in het Ebbingekwartier zijn. Zo staat deze schuur bomvol als DeWolff donderdagavond optreedt. Een dag later bewijst het Haagse Monomyth daar dat psychedelische muziek ook gewoon mag beuken en op zaterdag presenteert het whiskymerk dat de schuur zijn naam geeft, zijn twee Future Legends voor dit jaar. Dit jaar gaat het om het Nijmeegse Navarone, dat afgelopen jaar met ‘Vim And Vigor’ uitgroeide tot een van de beste Nederlandse rockbands, en de “vuile orgelrock” van het jonge trio Birth Of Joy.

Navarone

Voorafgaand aan deze twee acts was de beurt echter aan Paceshifters, dat een geschikte kandidaat blijkt om de volgende Future Legend te worden. De buitengewoon energieke show die het eveneens jonge trio uit Overijssel neerzet is er in ieder geval wel aanleiding toe. Bijzonder overtuigend.

deafOp de programmering van Noorderslag is gelukkig ook plek gevonden voor het hardere werk. De garagepunk van The Deaf blijkt slechts een welkom opwarmertje voordat de foyer een grote, kolkende massa wordt door toedoen van John Coffey. Het Utrechtse vijftal presenteert het komende album ‘The Great News’ en de voortekenen zijn gunstig: de chaos – zowel op als voor het podium – waar hun shows om bekend staan zijn nog volop intact. Nieuwe single Broke Neck wordt al luidkeels meegebruld.

The Deaf

En die jongen met dat baardje die fanatiek staat te scheuren op zijn SG: is dat Tim Knol? Jazeker, hij lijkt een muzikale wedergeboorte gehad te hebben met garagerockkwartet The Miseries. Zijn herkenbare popmelodieën zijn er nog wel, maar het mocht blijkbaar wel even wat rauwer van de Hoornse singer-songwriter.

Popprijs
Songfestivalsucces op Eurosonic Noorderslag is niet gebruikelijk, maar wie dat loslaat, merkt dat The Common Linnets eigenlijk toch wel een heel erg goed americanabandje is. Met zes gitaristen in de gelederen. Op vrijdag stroomde de Stadsschouwburg al goed vol en de dag erop volgde de popprijs. Het sterke nieuwe materiaal bevestigt dat we te maken hebben met meer dan alleen een nevenprojectje van Ilse de Lange en JB Meijers.

common linnets

The Common Linnets

zoeken
zoeken