Gevarieerde Amsterdam Electric Midsummer Night Special

Veel talent bij Sena Young Talent Guitar Awards

Muzieknieuws 22-06-2015 11:23

Afgelopen weekend was Gitarist bij de Amsterdam Electric Guitar Heaven, waar ook de halve finale en finale van de Sena Young Talent Guitar Awards plaatsvonden. Daarnaast waren er over de twee dagen verdeeld acht gitaarduo's te beluisteren, alsook concerten van Dany Lademachers Wild Romance en Larry Carlton.

tekst Steven Faber en Co Koenen, foto's Eric van Nieuwland en Co Koenen

Q-Factory
Zaterdag speelde Amsterdam Electric Guitar Heaven zich af in Q-Factory in Amsterdam Oost. Naast de halve finales van de Sena Young Talent Guitar Awards kon hier een gitaarmarkt bezocht worden waar gitaren van merken als Panucci, Taylor, D’Angelico en De Clerq bekeken én bespeeld konden worden.

p

Leif de Leeuw in gesprek met Angelo van Merrienboer van Panucci Guitars

In het aanpalende café traden de over de hele dag geprogrammeerde gitaarduo’s op, waarbij Ruben Hoeke en de SYTGA-winnaar van 2013 Leif de Leeuw de spits afbeten. Vol enthousiasme wisselden ze hun blueslicks uit, elkaar steeds naar nieuwe hoogtepunten opstuwend. Later volgenden nog de koppels René van Barneveld-Wouter Plantijdt en Florian Mayer-Izhar Elias.

jack

Amsterdam Electric-organisator Jack Pisters vond tussendoor nog tijd om de gitaar van een bezoeker af stellen 

In de zaal ging het avondprogramma van start met My Baby. De Amsterdammers zorgden met hun bluesy trippy muziek met dancebeat voor een inspirerende show. De zaterdagavond werd afgesloten door de Allman Brothers Tribute Band met o.a. Pablo van de Poel, die oude southern rock-tijden deden herleven – of zijn ze eigenlijk nooit weggeweest?

Sena Young Talent Guitar Awards
De SYTGA kent twee categorieën: gitaristen tot 17 jaar en gitaristen tot 30 jaar. Op zaterdag streden in beide categorieën nog zes gitaristen om een plaats in de finale. Uiteindelijk traden zondags in de finale Meryn Bevelander, Tom Renet en Wies Knipping aan in de jeugdige categorie en Antreas Yerolatsitis, Antonio Molina Moya en Marc Meesters in de volwassenencategorie. De jonge performer Meryn Bevelander won de publieksprijs, terwijl de 14 jarige Tom Renet uit handen van Jan Akkerman de juryprijs kreeg om zijn sterke vertolking van twee Stevie Ray Vaughan stukken, waarbij hij zijn gitaar echt liet spreken.


Antonio Molina Moya

Bij de volwassenen won Antonio Molina zowel de publieks- als de juryprijs. Zijn eigenzinnige solo vertolking van de jazzstandard Beatrice was al indrukwekkend, maar toen moest het lange The Rise And Fall Of Utah City nog komen, dat een surf-achtig begin had, maar ontwikkelde tot een heuse psychedelische 60's rock waarin hij de spanningsboog nooit liet verslappen.


Sena Guitar Awards finalisten

Dany Lademacher
Dany Lademacher, die dit jaar zijn 65ste verjaardag viert, vervulde een dubbele rol op de zondag, waar hij eerst de gastsolist was van het Plug & Play Creation Orchestra en later een volle set speelde met zijn huidige band, Dany Lademachers Wild Romance. En zoals de titel al aangeeft, kon het publiek genieten van een een stevig uurtje rock & roll. Met zijn combinatie van de signature Doodad en een Vox AC30 leidde Lademacher de band soepeltjes langs Brood-klassiekers en nieuwe nummers, waaronder Depeche Mode's cover Personal Jesus. Maar natuurlijk vormden songs als Never Be Clever en Saterday Night het hoogtepunt. 

Dany Lademachers Wild Romance

Goudsmit, Baas en Carlton
Het avondconcert bestond uit het laatste van een serie duo optredens die de rode draad door de twee dagen vormde, dit keer met jazzgitaristen Anton Goudsmit en Reinier Baas. De volle zaal genoot duidelijk van het energieke samenspel, waarbij Goudsmit op onnavolgbare wijze de ritmische kant benadrukte en Baas zich als virtuoos solist liet horen. Bijzonder was de manier van samenspel, waarbij de rollen van begeleider en solist in elkaar overvloeiden om nu eens bij de één, dan eens bij de ander uit te komen. Ondertussen lieten beide gitaristen horen nauwelijks effectpedalen nodig te hebben om bijzondere geluiden uit hun archtop te trekken.

Anton Goudsmit & Reinier Baas

De afsluiter van deze editie van Amsterdam Electric Guitar Heaven was Larry Carlton, die binnen het zeer strak en smaakvol spelende kwartet zijn mooie gitaarlijnen liet horen, natuurlijk met zijn prachtige geluid. Een mooie afsluiting van dit gevarieerde festival.

Larry Carlton

zoeken
zoeken