NAMM-preview

Met Gibson, Fender, Guild, ESP, Yamaha, Supro, Peavey, EBS, Warwick

Merknieuws 14-01-2016 11:30

De NAMM is het hoogtepunt van het jaar op het gebied van gitaren versterkers en accessoires. De Musikmesse in Frankfurt en de zomer NAMM in Nashville zijn allebei belangrijke vakbeurzen, maar de belangrijkste producten worden nog steeds geïntroduceerd op de winter NAMM in Californië. Op 21 januari zal de muziekinstrumentenindustrie zich voor het jaarlijkse evenement verzamelen in het enorme Convention Center in Orange County en Gitarist heeft alvast informatie verzameld over wat er voor het komende jaar aangekondigd zal worden.

Veel fabrikanten willen logischerwijs geen informatie prijsgeven vóór de NAMM plaatsvindt, zodat de lancering van een nieuw product in januari geheel als een verrassing komt. Er zijn echter al een paar aankondigingen gedaan van wat er op de NAMM zal verschijnen. Daarvan zetten we hier de belangrijkste aankondigingen op een rij.

 

De grote twee

Gibson heeft zijn nieuwe modellen voor 2016 aangekondigd, waarbij er twee nieuwe varianten van de belangrijkste gitaarmodellen als de Les Paul, de SG, de Firebird en de Explorer bij gaan komen. De twee nieuwe series zijn erg verschillend. De Traditional serie is meer klassiek, terwijl de instrumenten in de High Performance reeks zijn uitgerust met het G Force stemsysteem, de Titanium Zero Fret Adjustable Nut en de Titanium Bridge en met een nieuwe, bredere hals. We zijn ook verheugd te kunnen melden dat de SG Faded terugkeert.


Fender heeft nog niet heel veel prijsgegeven, maar we verwachten in ieder geval de Acoustic Pro en SFX versterkers te zien en de nieuwe akoestische Paramount serie (zie afbeelding). Ook zijn we erg benieuwd naar de aangekondigde Bassbreaker gitaarversterkerserie. En er schijnt nieuws op komst te zijn over de American Deluxe serie.


Meer gitaren

Bij Guild zullen we naast de uitbreiding van de vorig jaar geïntroduceerde akoestische Westerly serie ook de akoestische M-20 en D-20 te zien krijgen. En dat is bijzonder, want dit zijn de eerste modellen uit de nieuwe Amerikaanse fabriek die het merk in Californië heeft opgezet.

ESP komt traditiegetrouw met veel nieuwe signaturemodellen, waaronder gitaren voor George Lynch, Alex Skolnick en Max Cavalera. Onder de nieuwe modellen in verschillende ESP, E-II en LTD series vinden we niet alleen metalgitaren, maar ook een antal versies van de traditioneel ogende Snapper en de exotische Stream serie, die er ook in basvorm is (zie afbeelding).

Yamaha viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum als fabrikant van elektrische gitaren met de nieuwe Revstar serie (zie afbeelding). Dit nieuwe, betaalbare ontwerp is meer dan drie jaar in ontwikkeling geweest. Kijk voor een test op pagina 32 van dit nummer. We hebben ook gehoord dat de akoestische FG serie, een belangrijke vaste waarde in Yamaha’s catalogus, een upgrade heeft gekregen.


 

Versterkers

Het in 2013 opnieuw verschenen Supro heeft drie nieuwe modellen aangekondigd (zie afbeelding): De 50-watt Titan met enkele 10-inch luidspreker, de 1x12 Jupiter met schakelbare gelijkrichter en een vermogen van 60 watt (klasse A/B) of 35 watt (klasse A) en de Rhythm Master met zijn 15-inch speaker en reverb- en tremolocircuit.


Naast de vernieuwing van de complete elektrische gitaarlijn (hardware, elektronica, bodyvormen en kleuren) hoorden we ook dat Peavey zijn 6505 versterker uitbrengt in zakformaat onder de naam 6505 Piranha.

 

Basnieuws

Het Zweedse basversterkermerk EBS doet het de laatste jaren goed in pedalenland. De Zweden beloven ons veel nieuws, waarvan we er eentje hebben kunnen achterhalen. Op de NAMM toont EBS een deluxe-versie van de Billy Sheehan Signature Drive, met meer gain, een boost, een faseschakelaar en een andere drive-chip.

Warwick maakte deze week bekend dat alle Masterbuilt en Custom Shop-bassen per direct worden voorzien van een oplaadbare lithium-batterij, in plaats van het standaard 9V-blokje. De batterij is met een meegeleverde kabel of met een standaardtelefoonoplader op te laden via een USB aansluiting. Vervolgens kan je minimaal 500 uur spelen. Deze batterij voedt Warwicks geheel vernieuwde, actieve voorversterker. Volgens het merk zijn er geen bijgeluiden en is er enorm veel headroom. Na jaren testen moet het eigen systeem zich kunnen meten met de preamps alle grote en populaire merken. Het actieve systeem wordt leverbaar met 2band en 3band EQ. Zoals altijd is het passief te schakelen en bij het nieuwe systeem wordt een van de toonknoppen dan een passieve toonregeling.
Daarnaast kunnen we melden dat de Reverso wordt uitgebracht als betaalbare en dure Rex Brown-signature (Panthera) en dat er een speciale Signature Star Bass komt voor studiolegende Lee Sklar, met bijzondere houtsoorten, een tweekleurige toets, een offset body en een 'producer switch'. De échte fan weet wat deze schakelaar doet. Inderdaad: helemaal niets!

 

Volg het nieuws

Om live op de hoogte te blijven van al het nieuws op de NAMM kun je tijdens de show onze dagverslagen lezen op Gitarist.nl en onze updates op Facebook en Twitter volgen. En natuurlijk vind je in een uitgebreid verslag van alle hoogtepunten in het eerstvolgende nummer van Gitarist (nr. 300, maart 2016). 

 

 

zoeken
zoeken