13-pagina Special 'Alles over versterkers' in Gitarist 305

Hoe klinken de klassieke versterkers echt? Video's bij het artikel in Gitarist

Gitarist Extra 21-07-2016 08:07

De Special 'Alles over versterkers' in Gitarist 305, augustus 2016, duikt 13 pagina's lang diep in de grondbeginselen van de elektrische gitaarversterker. We kijken naar de geschiedenis, leggen uit hoe buizenversterkers werken en onderzoeken een aantal waarheden en mythen. Dit alles om je te helpen meer uit die die kist van hout, glas, draden en speakers te halen.
In de special kun je onder meer lezen wat Gitarist vindt van vier klassieke vintage amps van Fender, Vox en Marshall, waarvan twee ook nog met een sterconnectie. We vroegen ook de Britse bluesgitarist Virgil ­McMahon­ zijn mening te geven over deze Heilige Gralen van de gitaarversterking en filmden hem terwijl hij ze uitprobeerde. Per versterker noteerden we ook nog wat observaties van McMahon.
Hoe klinken de klassieke versterkers echt? Video met Rory Gallaghers 54 Fender Bassman, Brian May's 63 Vox AC30, 69 Marshall Super Bass & 64 Fender Twin Reverb

Virgil ­McMahon­ is onze testpiloot voor de Heilige Graal-versterkers. Met zijn band The Accelerators heeft hij bewezen een van de begaafdste en spannendste Britse bluesrockgitaristen van dit moment te zijn. Hij gaf elke versterker flink op zijn donder met zijn Custom Shop Strat – bekijk het allemaal in deze video.


1‘54 Fender Bassman van Rory Gallagher
“De helderheid van deze Bassman verbaasde me. Hij was zelfs nog helderder dan de ’64 Twin. Ik heb een reissue van een ’59 Bassman en eerlijk gezegd klinkt die niet zo bijzonder. Hij is wat te vlak naar mijn smaak. Dus ik was verrast door de helderheid van Rory’s ’54. En hij klonk nog heel fris – en krachtig ook, wat altijd het teken is van een goede Fender amp: ze hebben punch. Niet alleen dat, het is ook de versterker die Rory gebruikte en zijn sound zit er zeker in - en zijn mojo, dat hoor je. Als ik het geld er voor had, zou ik er direct zo een kopen. Het is een prachtige versterker - en het was een grote eer om er over te spelen.”

2‘63 Vox AC30 van Brian May
“Ik heb gemerkt dat het op een AC30 wat moeite kost om een goed geluid in te stellen. Bij de Fender hoefde je alleen maar in te pluggen en het volume open te draaien voor een geweldige sound. Terwijl je met de AC30 van alles moest proberen - en vaak klonk het nergens naar. Maar als je dan je sound gevonden hebt, klinkt het ook meteen magistraal. Dit is een krachtige versterker en hij klinkt veel smeriger dan de Bassman of de Twin. Het is daarom meer een versterker voor rock ’n’ roll dan voor blues, vind ik. De Fenders klinken wat gecontroleerder, als ik het zo mag zeggen. Deze AC30 is een van de versterkers die Brian May gebruikt in de studio en het was weer een hele eer om er over te spelen.”

3’69 Marshall Super Bass
“Dit is echt een hele goede Marshall, een lekker vol klinkende versterker, vooral omdat het de Super Bass uitvoering is. Hij gaat keihard en heeft een vette sound die je hard in je smoel slaat, veel meer dan de Fender of de Vox. Live gebruik ik een Marshall en een Fender, en gecombineerd levert dat een perfecte mix op van het superieure clean van de Fender en de brul van de Marshall. De Super Bass heeft me echt verrast - het is de eerste keer dat ik over een heb gespeeld, en ook hier geldt dat ik er direct een zou opsporen als ik het geld ervoor had. Ik begrijp niet waarom Marshall ze niet weer in productie neemt, want ik denk dat ze als warme broodjes over de toonbank zouden gaan. Echt een geweldige amp.”

 

  

‘64 Fender Twin Reverb4
“Wat mij is bijgebleven van de Twin, is hoe clean hij is. Ik beoordeel deze versterkers op hun zuivere, cleane geluid en op hoe die klank behouden blijft als je pedalen gebruikt. Dit is een hele goede Twin omdat hij superclean blijft en flink wat hoog heeft, zonder dat het te veel wordt. Ik ben sowieso een liefhebber van oude Fenders en het is een feestje om over eentje uit 1964 te spelen, vooral als het een hele goede is. Wat mij betreft komen moderne versterkers niet in de buurt (in geluidskwaliteit), afgezien van Marshalls. Ik weet niet of dat aan de onderdelen ligt of dat ze al een tijd gebruikt zijn, maar met veel van de oude Fenders kun je eigenlijk niet fout.”

 

 

zoeken
zoeken