Haarlem? Gitaarlem!

Glazen Huis, nieuwe gitaarmuziek en kick-off Vinyl Top 50 op 13 oktober

Muzieknieuws 05-10-2014 12:10

Het Glazen huis van 3FM staat komende december in Haarlem. De Haarlemse popindustrie initieert Gitaarlem om Haarlem te positioneren en te presenteren als een creatieve stad in de aanloop naar 3FM/Serious Request. Eerste activiteit is de presentatie van de eerste top 50 elpees sinds 28 jaar. De kick-off van het vernieuwde vinylplatform is op 13 oktober in poppodium Patronaat in Haarlem.

Gitaarlem is een idee van het Haarlemse cabaret-duo Speelman & Speelman en 3FM-dj Giel Beelen (foto hieronder), met als bedoeling de muziekscene in Haarlem te stimuleren. Dit doen ze onder andere door een rol te spelen in het vinden van oefenruimtes, door een schakel te vormen tussen de muzikanten en de industrie en door samenwerkingen met partners in de stad Haarlem aan te gaan.


Gedurende 2014 krijgen in totaal twaalf Haarlemse artiesten beurtelings de gitaar mee die speciaal voor Gitaarlem door de Haarlemse bouwer Eugen Wulff van Gun Guitars is vervaardigd. Zij zullen met die gitaar nummers componeren die verzameld worden uitgebracht op zowel cd als in een special edition op vinyl. Artiesten die inmiddels een nummer voor Gitaarlem hebben geschreven zijn o.a.: Alain Clark, Michael Prins (op de foto bovenaan te zien met de Gitaarlem Gitaar), Niels Geusebroek, Rilan & The Bombardiers, Bade, Leona Philippo, Zazi en Bo Saris.

Gitaarlem Live
Op 23 december 2014 (tijdens 3FM Serious Request) zal in het Patronaat Gitaarlem Live plaatsvinden, een concert met alle betrokken artiesten die hun voor Gitaarlem gecomponeerde nummer spelen. Hier wordt de gebruikte gitaar, met daarop de handtekeningen van alle twaalf de Gitaarlem-muzikanten, geveild voor Serious Request.

Beluister hier vast het nummer dat Bo Saris voor Gitaarlem schreef:

Vinyl Top 50
Volgens het persbericht promoot Haarlem met Gitaarlem de rijke popcultuur én sterke industrie, het huidig talent en de diversiteit aan poppodia dat Haarlem rijk is, waaronder het Patronaat, de Philharmonie en de Stadsschouwburg. Samenwerking is er bijvoorbeeld met stichting Vinyl50.nl. Deze hield tot 1991 altijd de verkoopcijfers van elpees bij, en stelde aan de hand daarvan een top 50 samen. Maar in 1991 werd de verkoop gedomineerd door cd’s en daarom stopte de lijst. Op maandag 13 oktober wordt echter de nieuwe Vinyl Top 50 gelanceerd in het Patronaat. De lijst wordt gebaseerd op verkoopcijfers van independent platenwinkels en ketens als Concerto/Plato en Velvet. Behalve een wekelijks overzicht met de best verkochte elpees moet Vinyl50.nl ook uitgroeien tot een informatieplatform en een interactief platform dat helemaal om vinyl draait, inclusief aankondigingen van nieuwe elpeereleases, recensies en columns. Ter gelegenheid van de lancering organiseert het Haarlems Historisch Museum de expositie ‘Haarlem Vinyl Stad’.

Kijk voor meer informatie op www.vinyl50.nl en www.gitaarlem.nl

Het hele verhaal volgens Shownieuws: klik hier.

Eugen Wulff en Gun Guitars: https://guncustoms.nl/

zoeken
zoeken