Yes-bassist Chris Squire overleden

Met McCartney, Bruce en Entwistle hielp hij de bas emanciperen

Muzieknieuws 29-06-2015 10:30

Toetsenist Geoffrey Downes meldde het op twitter: “Ik ben er kapot van en ik heb er geen woorden voor, maar het trieste nieuws is dat mijn goede vriend, bandmaat en inspiratie Chris Squire is overleden.” Squier overleed op zondag 28 juni. Hij werd 67 jaar.

door Chris Dekker

Begin dit jaar werd bekend dat hij aan een acute en zeldzame vorm van leukemie leed. Terwijl de bassist behandeld werd, werd zijn basrol in Yes tijdelijk overgenomen door Billy Sherwood, die al eerder in een van de twee bands die zich Yes noemden speelde.

Roundabout
Christopher Russell Edward Squire werd 4 maart 1948 in een Londense voorstad geboren. In de baswereld was hij een icoon; die zou hij zelfs zijn geworden als hij alleen maar het nummer Roundabout had ingebast. YouTube staat vol met ‘isolated bass lines’ en legio bassisten die het mooie, snelle, ritmische en melodieuze nummer proberen na te spelen. Niet alleen de partij is fantastisch, ook de typische, ruige, felle bassound maakte van Chris een inspiratiebron. Roundabout is slechts een van de pareltjes op basgebied die Squire de wereld in hielp en samen met grootheden als McCartney, Bruce en Entwistle was hij een van de mensen die de bas hielpen emanciperen. Squire behoorde tot de oprichters van Yes en hij is het enige lid dat op alle platen van de band meespeelde.


Opnemen en toeren
In 2013 vertelde hij ons collega-blad De Bassist in een interview dat hij vooral wilde blijven opnemen en toeren en dat resulteerde onder meer in 2014 in optredens in 013 in Tilburg en AB in Brussel en, in hetzelfde jaar, in het niet bijster goed ontvangen album ‘Heaven & Hell’. Andere plannen konden niet waargemaakt worden.

“Je kent mijn project Squackett met Steve Hackett? Ik hoop dat we nog eens een album kunnen doen en ik hoop helemaal dat we daar ooit een keer mee kunnen optreden. Dat zou geweldig zijn.”

De baswereld verloor met het overlijden een pionier, inspiratiebron en een waar icoon.

www.chrissquire.com

zoeken
zoeken