Brian May over de Red Special

Plus: de reservegitaren van de Queen-gitarist

Gitarist Extra 26-10-2014 10:10

In Gitarist 284, november 2014 kun je in een royaal, 15 pagina's lang artikel elk detail over de Red Special te weten komen - en zien! Hier hoor je in een video-interview wat Brian May zelf over zijn beroemde zelfbouwgitaar zegt. Ook kijken we naar twee exclusieve reserve-Red Specials uit het rek van de Queen-gitarist.

Interview
Het interview met Brian May werd opgenomen ten tijde van de release van van zijn eerste soloalbum, 'Back To The Light', een jaar na het overlijden van Queen-zanger Freddie Mercury. May vertelt het hele verhaal van de beroemde zelfbouwgitaar, van de geboorte in de werkplaats van zijn vader tot de triomfen in 's werelds grootste stadions.

 

Other kinds of magic

De Red Special heeft broertjes. We onderzoeken twee nieuw toegevoegde leden van May’s familie van karakteristieke doublecuts.

De Red Special heeft zowel fans als commerciële entrepreneurs geïnspireerd een eigen versie van de gitaar te bouwen. Als Brian May echter zelf een variant nodig heeft, kan hij rekenen op ’s werelds beste gitaarbouwers. Dit zijn twee van de laatste gitaren die tot May’s exclusieve collectie zijn toegetreden.

archtop mk2

Archtop MK2
De nieuwste gitaar in Brian May’s live-rek is een door Andrew Guyton gebouwde archtop. May: “Andrew Guyton heeft recent een archtopversie van de Red Special met een f-gat voor me gemaakt, net als in het originele ontwerp. De gitaar heeft ook een piëzopickup onder de brug, dus het is tevens een erg overtuigend ‘akoestisch’ klinkende elektrische gitaar. Tijdens de VS-tour van Queen + Adam Lambert heb ik er elke avond Crazy Little Thing Called Love op gespeeld, met veel plezier!”

Andrew geeft ons meer details: “Naar aanleiding van feedback van Brian tijdens de repetities voor de eerste Queen + Adam Lambert-tour besloten Pete Malandrone (May's gitaartech) en ik om de BM Archtop ingrijpend te herzien voor de 2014 tour. De eerste versie was gebouwd als een experimenteel prototype, maar voor Brian week het net te veel af van zijn livegeluid. Dus we bedachten een reeks van aanpassingen en verbeteringen om de gitaar in lijn te krijgen met wat Brian wilde.

“Ten eerste moest er een derde Burns Tri-Sonic toegevoegd worden plus Brians schuifschakelaars. Ten tweede moest de piëzobrug vervangen worden door iets wat authentieker klonk. Het grootste probleem was om deze traditionele hardware op een gewelfde top te bevestigen; de enige goede manier om dit te doen was om met de hand een slagplaat van acryl te maken die de welvingen van de top volgt, met de contour van het origineel.

“De akoestische brug is gemaakt uit één stuk Braziliaans palissander, met groeven waar de zadels inpassen waarmee ook de algemene intonatie kan worden ingesteld. De piëzozadels zijn met de hand gemaakt door LR Baggs. Tijdens de werkzaamheden besloot ik de esdoorn top van de gitaar opnieuw te lakken. Na het verwijderen van de originele lak heb ik de top zwart gebeitst, geschuurd en in transparante zwart sunburst afgewerkt. Omdat het esdoorn al vrij donker van kleur was, kreeg het bovenblad hierdoor een reeks goud/bronzen highlights. De finishing touch was de inleg van een dassenkop in de slagplaat.

“Toen Brian zijn nieuwe gitaar eenmaal in ontvangst had genomen, werd die al snel tot de ‘Crazy Little Thing Called Love’-gitaar gedoopt. Maar vanwege de inleg denk ik dat hij altijd als de ‘Badger’(das)-gitaar herinnerd zal worden.”

Becknell Metal Special
Deze unieke gitaar, gebouwd door de Amerikaanse gitaarbouwer Dwayne Becknell, is door Brian May gebruikt op de recente Acoustic By Candlelight-tour met Kerry Ellis. De body is gemaakt van met een laser uitgesneden roestvrij staal, met een hals van hardrock esdoorn en koolstofvezels. Na erop gespeeld te hebben kunnen we de kwaliteit van het vakmanschap bevestigen. May heeft hem een paar halve tonen omhoog gestemd, wat de gitaar een ongebruikelijke maar pakkende klank geeft.

zoeken
zoeken