Hybrid-picking met Tommy Emmanuel

Audio bij de workshop in Gitarist 286, januari 2015

Gitarist Extra 19-12-2014 11:12

In Gitarist 286, januari 2015 kijken we naar hybrid-picking, een rechterhandtechniek waarbij zowel vingers als plectrum worden gebruikt. We kijken hiervoor naar het spel fingerstyle-ster Tommy Emmanuel, die ook in deze techniek uitblinkt.

Ongeacht welke techniek je wilt leren, als je akoestisch gitaar speelt is er geen beter voorbeeld dan Tommy Emmanuel. Emmanuel staat bekend als virtuoos fingerpicker, maar ook met plectrum kent hij eigenlijk zijn gelijke niet. Je kunt de voorbeelden in deze workshop met plectrum spelen, of met een combinatie van plectrum en vingers. Het plectrum is met name handig als je akkoorden aanslaat, terwijl de vingers juist meer geschikt zijn voor zaken als string-skipping, waarbij je van een snaar overspringt naar een snaar die daar niet direct naast ligt, bijvoorbeeld van de D naar de dikke E.

Je kunt je plectrum en vingers bij hybrid-picking op twee manieren benaderen: als twee losse eenheden die alleen samenwerken als dat toevallig zo uitkomt, of als één geheel. De eerste benadering heeft nut als je complexe passages vol losse noten met plectrum moet spelen (zoals bij conventioneel plectrumwerk als bluesy riffs) terwijl de tweede benadering meer geschikt is voor het tokkelen van gebroken akkoorden.

Beluister hier de audio bij de notenvoorbeelden in het blad.

Kijk voor een lang video-interview met Tommy Emmanuel, waarin hij praat over zijn carrère, Maton gitaren en eigen platenlabel, op Gitarist Extra.


zoeken
zoeken