Jimmy Page historische video's

Video's bij het interview in Gitarist 286

Gitarist Extra 21-12-2014 13:12

In Gitarist 286, januari 2015 hebben we een exclusief interview met Jimmy Page over zijn begindagen als gitarist en muzikant. Page vertelt over de gitaren die hem vergezelden terwijl hij van een beginnende tiener uitgroeide tot de ster van de Londense studioscene, Yardbird en verder. Hier hebben we een aantal video's verzameld van de bands waarin hij deze instrumenten gebruikte.

In de eerste video zien we een veertienjarige James Page in 1957 optreden in het BBC-televisieprogramma The Huw Wheldon Show. Samen met zijn skifflegroep speelt hij het nummer Mama Don't Want To Skiffle Anymore. Skiffle was een soort Britse pre-rock 'n' roll, die destijds door veel jonge muzikanten (waaronder The Beatles) werd beoefend. 

Het volgende fragment is zes jaar later. Jimmy Page - nog steeds piepjong - is inmiddels een veelgevraagd sessiegitarist en wordt als zodanig geïnterviewd. Opmerkelijk is dat hij zijn sessiewerk ziet als een manier om zijn kunst te financieren (Page was ook kunstenaar). 

In deze clip zien we Jimmy Page in The Yardbirds, samen met Jeff Beck. Het fragment komt uit de cultfilm 'Blow-up' uit 1966 van de Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni. Dat Jeff Beck vaak ontevreden was over zijn versterkers, zoals Page in het interview in Gitarist vertelt, zien we ook bij dit optreden, al lijkt het hier in scene gezet. Maar het is natuurlijk ook een speelfilm. 

Nog een clip van The Yardbirds, ditmaal live voor de Duitse televisie in 1967. De band speelt een van hun vaste covers, I'm A Man van Bo Diddley, in een uitvoering die ook niet aan David Bowie lijkt te zijn voorbijgegaan als je naar diens hit Jean Genie uit 1972 luistert. In deze video hanteert Jimmy Page de strijkstok, een gimmick die hij in zijn Zeppelin-dagen ook nog zou gebruiken.    

Tot slot een optreden van een vroege Led Zeppelin (1969) voor de Deense radio, waarbij blijkbaar ook camera's aanwezig waren. Page speelt nog op zijn Telecaster, maar het zou niet lang meer duren voordat hij de sunburst Les Paul waarmee hij meestal geassocieerd wordt (en die hij van Joe Walsh kocht) zou omhangen.   

zoeken
zoeken