Workshop Rock: Foo Fighters

Audio bij de workshop in Gitarist 291, juni 2015

Gitarist Extra 28-05-2015 08:05

In Gitarist 291, juni 2015 duiken we in de stijl van een van de weinige echte superrockbands die er nog zijn, de Foo Fighters. In het blad vind je de noten en tabs, hier kun je horen hoe het moet klinken.

Toen de Foo Fighters na de dood van Kurt Cobain verschenen uit wat over was van Nirvana, zal ook frontman Dave Grohl niet hebben verwacht dat de band zo enorm succesvol zou worden. 

Als je de songs van Foo Fighters analyseert, blijkt al snel dat Grohl een uniek talent heeft om ongebruikelijke maatsoorten te verwerken in zijn muziek, en wel zo dat zijn frases ook voor niet-muzikanten lekker mee te zingen zijn. 

Het voorbeeld van deze maand beweegt zich tussen 4/4 en 7/4, is niet moeilijk te spelen maar vraagt wel wat aandacht – met name op het punt van de overgang van de ene naar de andere maatsoort. Er zit niet echt een solo in, maar wel een melodische hook aan het begin en eind van het stuk, in 7/4.

Beluister hier de audio bij het notenvoorbeeld in het blad. Het eerste audiofragment is het hele voorbeeldstuk, fragment twee en drie zijn respectievelijk de ritme- en leadpartij apart.

Voorbeeldstuk

Ritmepartij

Leadpartij

zoeken
zoeken