Toonladder van de maand: bluestoonladder (vingerzetting 4)

Audio bij de workshop in Gitarist 308

Gitarist Extra 20-10-2016 14:10

In Gitarist 308, november 2016, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Je dacht waarschijnlijk al dat deze toonladder geschikt is voor blues, maar je kunt hem ook gebruiken voor rock, metal en shred.

Zoals bij elke toonladder ben je ook hier niet verplicht om op de grondtoon te beginnen. Vingerzetting 4 plaatst je hand in een hoger positie op de hals en geeft je allerlei nieuwe opties om te fraseren. Voor de voorbeelden van deze maand lieten we ons inspireren door Tony Iommi, Robben Ford en Paul Gilbert.

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeeldpartijen moeten klinken. Van elk voorbeeld is er ook alleen een backingtrack waar je zelf overheen kunt spelen.

I Owe Me
We ontginnen de onderste helft van de toonladder in deze riff die aan Tony Iommi doet denken. 

Affordable Blues
Deze bluesrocklick gaat in dalende triolen de toonladder af. Dat is drie noten per tel, dus let goed op welke noten op een zwaar maatdeel terechtkomen, anders raak je uit de maat met de begeleidingstrack. 

Pick Paul
Deze shredlick ziet er angstaanjagend uit, maar heb je eenmaal de eerste twaalf noten onder de knie, dan beheers je de hele lick.

zoeken
zoeken