Jan Akkerman-documentaire 15 april op Ned 2

Portret met gitaar

Artist news 09-04-2007 18:35

Zondag 15 april om 18.55 uur zendt de NPS in het Uur van de Wolf (op Nederland 2) de documentaire van Hans Hylkema uit over Jan Akkermans onvoorwaardelijke liefde voor de gitaar.

De film begint met een compilatie van een reeks tv-fragmenten waarin steeds deze beroemde woorden worden aangehaald:
“Jan Akkerman werd in 1973 door het toonaangevende Britse muziekblad Melody Maker uitgeroepen tot de beste gitarist ter wereld.”

In 2006, inmiddels 33 jaar later, werd Akkerman 60 en heeft filmmaker Hans Hylkema hem een jaar lang gevolgd. Het resultaat is een boeiende biografische film, waarin de gitaar een hoofdrol speelt.

Experimenteerdrang
Critici hebben zich altijd het hoofd gebroken over de vraag of de grillige en eigenzinnige Akkerman nu pop-, rock- of jazzgitarist is, maar hemzelf interesseert het niet. Experimenten is hij in ieder geval nooit uit de weg gegaan: hij speelt net zo makkelijk rock, blues, muziek van Django Reinhardt, klassiek getint werk, als jazznummers van bijvoorbeeld Miles Davis.

Vanaf het moment dat Akkerman begin jaren ’60 met zijn Amsterdamse bandje The Cellar Rockers (te zien op prachtige archiefbeelden) in een radiotalentenjacht ontdekt wordt, gaat het hard met zijn muzikale carrière. The Hunters, Brainbox en Focus volgen elkaar in hoog tempo op en symboliseren de bloei van de Nederrock in die tijd.

Deze periode wordt door Akkerman en zijn voormalige medestrijders van sappig commentaar voorzien, waarbij uiteraard ook de moeizame samenwerking van ‘straatvechter’ Akkerman met de klassiek geschoolde Thijs van Leer aan bod komt.

Nieuwe muzikale avonturen
Speciaal voor de film ging Akkerman ook een nieuwe muzikale samenwerking aan: hij schreef bigband muziek en speelt samen met altsaxofonist Benjamin Herman en de New Cool Collective Big Band een optreden in De Pul in Uden, dat samen met zijn show op het North Sea Jazz Festival als een rode draad door de film loopt.

zoeken
zoeken