John Petrucci's 8-snarige Signature op volgende Dream Theater

Mijn 8-snarige Ernie Ball Majesty is geweldig inspirerend

Muzieknieuws 01-03-2021 11:59

Dream Theater is hard bezig met een nieuw album. Na de onthulling van hun plannen vorig jaar, heeft John Petrucci bevestigd dat hij van de gelegenheid gebruik maakt om bij de opnamen zijn gloednieuwe 8-snarige Ernie Ball Signature-gitaar op de proef te stellen.

Door Rob Laing

"Dream Theater dook terug de studio in na Liquid Tension, mijn project met voormalig DT-drummer Mike Portnoy", bevestigt Petrucci tegenover Ultimate Guitar. “We begonnen in de herfst aan de opnamen en hopen het album later dit jaar uit te brengen.”

“Die plaat wordt geweldig, en er is inderdaad een nummer waarop de nieuwe Signature te horen is. De mensen van Ernie Ball en ik hebben samengewerkt aan deze 8-snarige gitaar, een Majesty. Tot dusver hebben we twee prototypes. Met één daarvan heb ik al kunnen schrijven en opnemen. We zijn nog steeds bezig met perfectioneren, maar de gitaar komt zeker op het album en zal op een bepaald moment ook verkrijgbaar zijn.”

Wanneer dat is, moet nog besloten worden. Petrucci is in ieder geval erg enthousiast om zijn signature in de handen van andere gitaristen te krijgen.
“Ik heb er nog geen datum voor, maar het instrument is super. De gitaar is geweldig inspirerend en ik kan niet wachten tot mensen hem horen. Ik ben ontzettend blij met het nieuwe album, en zodra dat is uitgekomen, kan iedereen ook mijn nieuwe Majesty zien en horen.”

Over de overstap van zeven naar acht snaren, zegt Petrucci: “Het was voor mij een vergelijkbare ervaring als de overstap naar een 7-snarige gitaar (voor het album Wake uit 1994). Dat had ik wel verwacht. Toen ik mijn 7-snarige gitaar kreeg, wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik zag het als een verlenging van het sonisch bereik van de gitaar."

“Ik weet dat dat logisch klinkt", voegt de prog-rocker toe. “Anderen zouden het misschien eerder aanpakken als een stilistisch iets, en proberen te klinken als andere bands die met zeven snaren spelen. Ik had die mentaliteit niet. Ik pakte de gitaar gewoon en omdat het een Majesty is, voelde het meteen als de mijne. Daar was ik dus aan gewend, er was alleen een extra snaar. Ik nam wat riffs die ik normaal niet in die toonsoort kon spelen, en speelde ze op de laagste snaar. Dat is de manier waarop ik het benaderde. Ik denk dat als je het eerste nummer hoort dat ik ermee schreef en opnam, het echt als Dream Theater klinkt. Het spel is wat je van mij kan verwachten.”

Petrucci is nooit een gitarist geweest die imiteert. Daar komt ook nu geen verandering in.
“Het klinkt niet alsof ik een stijl of genre probeer te imiteren. Ik speel gewoon op mijn eigen manier. Dat is hoe ik het gedaan heb. Het voelt comfortabel. Het is gewoon een extra snaar om aan te wennen. Het leuke is dat ik nu bepaalde riffs in een lagere toonsoort kan spelen door de extra noten. Daar heb ik veel plezier van."

Check hieronder de video over de vorige Signature van Petrucci. De 6- en 7-snarige Ernie Ball Majesty.

zoeken
zoeken