Noorderslag - De Lichting van 2007

Gitaristen en bassisten over ‘hun’ festival

Muzieknieuws 29-01-2007 17:13

Tijdens Noorderslag stond een mooie mix van succesvolle Nederlandse clubacts van de laatste jaren én een nieuwe lichting Nederlandse namen op de podia van de Groningse Oosterpoort. Van metal tot hiphop, van singer-songwriter tot vrolijke poprock. Een onvergetelijk weekend!

In de nieuwe editie van Gitarist (nr. 191) lees je van een keur aan gitaristen en bassisten wat hun gedachten zijn bij het optreden op Noorderslag, welke spullen ze op het podium gebruikten en meer. Omdat het onmogelijk bleek om alle interviews op 5 pagina's te proppen bieden we hier de resterende acts.

Roos(beef)
Reinier van den Haak
“Ik ben gitarist en mondharmonicaïst. Roos is de frontlady in de band en via de piano komt zij met nummers op de proppen. Mijn doel is om met behulp van leuke gitaarpartijen het nummer nog beter te maken, zodat er een goed geheel ontstaat. Hieruit ontstaat een soort avontuurlijke poprock.”

Wat stond er op het podium?

“Ik speel op een nep-Fender, de tcs genaamd. Deze wordt uitversterkt met een Fender Hot Rod DeVille, waar ik wel trots op ben. Qua pedaaltjes ben ik vrij simplistisch ingesteld, want ik doe wat met een oud Zoom pedaal! De mondharmonica mag er ook wezen, hoewel dit buiten het vakgebied van de gitarist valt.”

“Noorderslag is een zeer goed festival voor opkomende bands. Er hangt een hele goede sfeer en als band heb je ook echt het gevoel dat je serieus genomen wordt. Er staan leuke mensen in de zaal die het optreden ook een stukje bijzonderder maken. Als toeschouwer is het ook altijd een bijzonder gebeuren. Je hebt wel het gevoel dat je naar de kwaliteit van Nederland staat te kijken en luisteren.”

Favoriete akkoord?

“7 en 9 akkoorden zijn mijn favoriete akkoorden, want het rauwe en wrange geluid ervan blijft me boeien. Het open C akkoord opschuiven vind ik ook altijd nog wel een boeiende gebeurtenis!”

Als niet, wat dan?

“In welke band ik ook had willen spelen? The Beatles natuurlijk, want voor de Stones kom ik m’n bed niet uit.”

Bassist Mischa Veldhoen

“Bij Roosbeef schrijft Roos eigenlijk altijd de songs. Met de band vullen we dat tijdens repetities aan. Meestal wordt er nog een hoop gesleuteld aan het nummer... Hoe het uiteindelijk wordt is iedere keer anders. De ene keer is het een vrij sobere begeleiding en de andere keer schuift Roos haar piano aan de kant en nemen we met de rest van de band de hele begeleiding over. Dat is ook iets wat onze muziek interessant maakt vind ik, wij hebben niet zozeer één geluid, elk nummer heeft wel z'n eigen karakter. Om dat nog beter voor elkaar te krijgen experimenteren we tegenwoordig ook met andere instrumenten: Reinier speelt vaak mondharmonica, Roos heeft een accordeon, Tim gaat zijn Ludwig (drumstel) te lijf met schuursponzen en ik heb vorige maand een contrabas gekocht.”

Wat stond er op het podium?

“Op dit moment speel ik op een Fender Precision bas en een Glockenklang versterker. De Fender heb ik al een tijd. Ik heb “m vooral gekocht omdat hij fijn speelde. Mijn versterker heb ik gekozen om z'n “eerlijke” geluid, heel helder en toch warm.”

“Noorderslag is een bijzonder festival, vooral doordat het de naam heeft “de muzikale barometer” van Nederland te zijn. Ik vond het daarom een hele eer om uitgenodigd te worden! En om dezelfde reden lijkt het me ook een interessant festival om te gaan kijken. Veel namen waar ik de afgelopen tijd over heb gelezen en gehoord staan op het programma.”

Favoriete akkoord?

“Een persoonlijk favoriet akkoord heb ik niet. Dat ligt er natuurlijk aan wat de muziek wil. Meestal probeer ik wel bepaalde samenklanken te gebruiken, bijvoorbeeld maj6. Een hoge terts vind ik ook vaak mooi.”

“Ik had wel bas willen spelen in The Strokes.”

A Balladeer
Erik Meereboer

“In A Balladeer speel ik leadgitaar en kan daarbij lekker m'n gang gaan. Ik let altijd goed op de zanglijnen van Marinus en vorm daar omheen mijn partijen. Ik zou onze muziek omschrijven als pop-rock.”

Wat stond er op het podium?

“Ik speel op een Epiphone ‘Noel Gallagher’ Supernova, een Epiphone LP, een Fender Telecaster en een Fender Stratocaster. Iedere gitaar heeft zijn eigen karakter en ze komen daarom in verschillende liedjes het beste tot hun recht. Op mijn floorboard heb ik de volgende spullen zitten (in onwillekeurige volgorde): van Line 6 een DL4 en een MM4, een ed-1 compressor van Marshall, een FL-301 Flanger van Ibanez, een Tube Screamer, een Full-Drive 2, een Turbo Rat, een Cry Baby en om te stemmen een DT 10 tuner van Korg. Mijn versterker is een Ruby Riot van Framus. Echt een superbuizenversterker met een aparte speakercombinatie, namelijk een Celestion Vintage 30 en een ‘Greenback’. De klank ligt ergens in de buurt van een Vox en een Matchless.”
“Noorderslag is de eerste festivalgig van het nieuwe jaar, in een jaar waar hopelijk nog vele festivals gaan volgen. Ik ben zelf nog niet eerder op Noorderslag geweest, dus ik kan er daarom nog niet zo heel goed een voorstelling van maken. Maar van anderen heb ik natuurlijk wel het één en ander gehoord.”

Favoriete akkoord?

“Heb ik eigenlijk niet, maar moet nu toch zeggen dat het soms wel heerlijk kan zijn om een open G aan te slaan op een versterker die net iets te hard staat. Je waant je dan even Keith Richards, ha ha.”

Als niet, wat dan?

“Vroeger kon ik op mijn kamertje urenlang met Pearl Jam meespelen. Van hun eerste cd”s kon ik bijna alle liedjes wel dromen. Tegenwoordig vind ik The Edge van U2 wel heel erg te gek. Met hem zou ik wel een keertje willen jammen!”

Johan
Bassist Diets

“Ik ben min of meer toevallig in de rol van bassist van Johan gerold. Ik vind het te gek, want het instrument past bij me en ik had in geen enkele andere band willen spelen.”

Diets pikte zelf zoveel mogelijk mee.

“Nederland heeft veel acts die gezien mogen worden. De meesten daarvan zijn er op de avond van Noorderslag. Dat er zoveel interesse is voor leuke en/of nieuwe bands doet me goed.”

Wat stond er op het podium?

“Ik leen al een hele tijd een stokoude Fender versterker van iemand, omdat ie een mooie duidelijke toon heeft. Zelf heb ik een Vox AC50, maar die is voor mijn speelstijl helaas een beetje te onduidelijk in het laag. Kortom, ik ben op zoek naar een nieuwe versterker en van plan nu eens een Orange te proberen. Al is het alleen maar omdat ze er zo goed uitzien.”

Aux Raus
Gitarist Lulu Bowow

“In Aux Raus speel ik gitaar en doe ik de backing-vocals. Onze muziek valt het beste te omschrijven als gabberpunk met lompe beats, rauwe vocalen en harde gitaren.”


Wat stond er op het podium?

“Om op Noorderslag keihard te beuk’n gebruikte ik mijn Fender Jaguar uit Japan en een Boss Distortion DS-1. De distortion gaat direct naar de PA, dan klinkt het alsof je je gitaar in een goedkope radio plugt die ieder moment kan ontploffen. Tenminste, als de batterij van de distortion niet leeg is, want dan klinkt het als een ukelele.”

Favoriete akkoord?

“Het liefste speel ik power-chords… da’s lekker makkelijk.”

The Hospital Bombers
Gitarist Jan Schenk

“Wat ik doe bij The Hospital Bombers? Ik bespeel mijn gitaar en bestuur ook vaak de bus. Oh ja, ik moet ook altijd de cd'tjes branden.

Noorderslag betekende voor ons een kans om ons te presenteren aan de meisjes en vrouwen van de Benelux. Wij hopen op waardering die zich manifesteert in onvoorwaardelijke liefde.”

Wat stond er op het podium?

“Een lief zwart gitaartje met een beetje wit erop, van ongeveer 2 kilo. Twee boxen achter een donkerrood gordijntje met wiebertjesmotief. Bovenop zitten nog wat zwarte knopjes en een stemvork. Deze bewaar ik meestal in mijn rechterbroekzak. Ook neem ik een capo mee, die ik meestal in mijn linkerbroekzak bewaar. Maar soms is dat ook andersom.”

Favoriete akkoord?

“Omdat onze liedjes vaak beginnen en eindigen met dit akkoord zeg ik E, uit puur pragmatisme.”

Als niet, wat dan?

“Ik wil heel graag drummen in de band Pfaff, maar dat mag niet van Bas. De lul.”

El Pino & The Volunteers
Appel

“Ik ben de bassist van het zooitje en fungeer daarnaast als manusje van alles. EPTV maakt Europese gitaarpopliedjes, overgoten met een alt.country/Americana sausje. Uit Noorderslag 2006 kwam onze samenwerking met Excelsior voort, wat uiteindelijk weer leidde tot ‘Molten City’, de tour met Johan en de Essent Award. Tof dus om daar een jaar later weer te staan!”

Wat stond er op het podium?

“Mijn knalrode Höfner Solid Bass, mijn Mosrite Celebrity Bass als back-up en een Korg DT10 stagetuner. Daarnaast ook een Pearl Vorg Bass 101 versterker en een Music Man 115RH-65 15" cabinet. Waarom? Omdat het lekker klinkt en speelt.”
zoeken
zoeken