aanmelden
Childen Of Bodom-frontman Alexi Laiho overleden
Finse gitaarheld was slechts 41 jaar oud
Muzieknieuws 04-01-2021 12:52
Het nieuwe jaar is slechts een paar dagen onderweg, maar we hebben helaas weer een prominente muzikale dode te betreuren. Vanmorgen bereikte ons het bericht dat Alexi Laiho, vooral bekend als de frontman van de Finse metalband Children Of Bodom, is overleden. Hij was slechts 41 jaar.

Echte trendsetters zijn dun gezaaid in de metalwereld, maar Laiho was er zeker een. Children Of Bodom baarde opzien door het combineren van extremen. Laiho's krijsvocalen en de chaotische ritmes waren diep in de black- en deathmetal verankerd, maar het snelle, hypermelodieuze toetsen- en gitaarwerk deed eerder aan neoklassieke gitaarhelden uit de jaren tachtig denken, met de nadruk op Yngwie Malmsteen.

Op de albums van Children Of Bodom verzorgde Laiho bijna alle leadgitaarpartijen, steevast met ESP gitaren die op de Randy Rhoads-modellen gebaseerd zijn, iets wat hem veel navolgers opleverde. Rond de eeuwwisseling leek het wel of bijna iedere Finse band - en ook een grote hoeveelheid bands uit de rest van Noord-Europa en Japan - de Children Of Bodom-formule probeerde te kopiëren. De lezers van het Engelse magazine Total Guitar verkoos Laiho in 2011 tot beste metalgitarist ter wereld, met maar liefst meer dan 21 procent van de stemmen.

Melodieus en extreem
Laiho was slechts 14 jaar oud toen hij in 1993 Inearthed begon. Vier jaar later probeerde die band onder een platencontract uit te komen dat volgens de muzikanten "oplichterij" was en maakten ze een doorstart onder de naam Children Of Bodom. Debuutalbum 'Something Wild' (1997) was meteen een doorslaand succes. Fans en critici roemden de frisse mix van melodieuze en extreme invloeden en toen die lijn sterk doorgetrokken werd op het tweede album 'Hatebreeder' (1999), dat de band in zijn thuisland Finland zijn eerste platina plaat opleverde, groeide de band uit tot een van de meest geliefde Europese metalbands in het extremere segment.

Met Children Of Bodom maakte Laiho daarna nog acht studioalbums en twee liveplaten voordat de band er eind 2019 mee ophield. Met zijn medegitarist in de laatste bezetting van de band, Daniel Freyberg van het sterk door Children Of Bodom beïnvloede Norther, startte Laiho vorig jaar Bodom After Midnight. Er werd zelfs een platencontract getekend bij Napalm Records, maar helaas overleed de frontman voordat er materiaal verscheen.

Sinergy
Naast Children Of Bodom was Laiho betrokken bij de wat traditionelere metalband Sinergy, waar zijn toenmalige vrouw Kimberly Goss in zong en ook Nightwish-bassist Marko Hietala bij betrokken was. In 2015 componeerde hij voor het Helsinki Festival het stuk 100 Guitars From Hell en was hij zelf een van de honderd gitaristen die het stuk opvoerden.

Op 4 januari werd bekend dat Alexi Laiho op 41-jarige leeftijd is overleden. Over de doodsoorzaak zijn nog geen details bekend, maar er wordt wel vermeld dat de gitarist al langere tijd aan gezondheidsproblemen leed.