De terugkeer van Santana

Video 'the making of Santana IV'

Gitarist Extra 28-04-2016 14:04

Santana is terug! De legendarische band van 1971 welteverstaan. Voor het gloednieuwe album ‘Santana IV’ wordt Carlos Santana bijgestaan door het gros van de groep muzikanten die hij destijds om zich heen had, inclusief Neal Schon! In Gitarist 302, mei 2016, plaatst Kevin Pasman het nieuwe album in perspectief en ontrafelen we in een workshop Carlos Santana’s spel. Hier op Gitarist.nl kun je de interessante 'making of' video zien.

In zekere zin is ‘Santana IV’ het eerste echte Santana-album in 45 jaar en dat komt niet in de laatste plaats door de bezetting: naast gitaristen Santana en Schon zijn ook drummer Michael Shrieve, percussionist Mike Carabello en zanger/toetsenist Gregg Rolie weer van de partij. Bassist Michael Brown overleed in 2000; zijn honneurs worden waargenomen door de in Utrecht geboren Benny Rietveld, die al sinds de jaren negentig met Santana speelt, terwijl percussionist José ‘Chepito’ Areas om onduidelijke redenen ontbreekt.

Ook muzikaal grijpt ‘Santana IV’ duidelijk terug naar het titelloze album (in de wandelgangen ook wel ‘Santana III’ genoemd) dat de band in 1971 uitbracht. Het gitaarvuurwerk van Santana zelf en een opvallend bluesy spelende Schon worden ondersteund door Latijns-Amerikaanse en funky ritmes, maar de muziek is geen geforceerde kopie van het oude werk van de band. Zo doet slotnummer Forgiveness met zijn relaxte begeleiding en bijna psychedelische leadgitaarwerk eerder aan Santana’s spirituele experimenten in de jaren zeventig denken en is er in het toepasselijk getitelde Sueños (dromen) uitgebreid ruimte voor de Spaanse gitaar.

Bovendien klinkt het geheel door de heldere productie net wat gladder dan het klassieke werk, maar dat schaadt de energie van de band geen moment. Verschillende nummers geven de indruk uit jamsessies ontstaan te zijn – het swingende Echizo, het psychedelische Fillmore East en het Afro-Caribisch aandoende openingsnummer Yambu – en de meer gestructureerde nummers laten horen dat de heren de afgelopen decennia een en ander over songwriting geleerd hebben.

Zoals de wisselwerking tussen Schon en Santana zijn stempel drukte op het derde Santana-album, is dat op ‘Santana IV’ opnieuw het geval. Destijds was het vooral een verschil in speelstijl – de modernere rockaanpak van Schon tegenover de speelse blues van Santana – maar dit keer hebben beide gitaristen veel nadrukkelijker een eigen sound. Het schelle, doch zwoele gitaargeluid van Santana is natuurlijk uit duizenden herkenbaar (“Ik moet de balans van de tenor en de sopraan hebben”, vertelde hij ons in 2005) terwijl Schon met zijn grootse stadionrockgeluid veel nadrukkelijker aanwezig is dan voorheen.

Luister hier naar het album. 

 
 

De making of video zie je hieronder. 

zoeken
zoeken