aanmelden
In 20 minuten: alternatieve stemmingen
Audio bij de workshop in Gitarist 335
Gitarist Extra 17-01-2019 22:01
In Gitarist 335, februari 2019 vind je de noten en tabs bij deze workshop. Maak kennis met vier creatieve manieren om alternatieve stemmingen te gebruiken in je muziek.

Er zijn vele tientallen manieren om je gitaar anders te stemmen, die je allemaal een keer zou moeten proberen. Waarom? Omdat een alternatieve stemming een prima manier is om eens iets nieuws op je gitaar te spelen.

Gitaristen als Keith Richards, Kim Thayil en Derek Trucks, en nog vele anderen, hebben hun unieke identiteit op de gitaar mede te danken aan alternatieve stemmingen.

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeeldpartijen in het blad moeten klinken. Elk voorbeeld wordt een keer langzaam en een keer snel gespeeld.

Drop D post grunge riff (DADGBE)
Drop D is voor veel gitaristen niet meer dan een makkelijke manier om powerakkoorden met één vinger te kunnen pakken, maar met kleine variaties kun je die een stuk interessanter maken 

Open G in de stijl van de Stones (DGDGBD)
De klassieke sound van ‘Keef’ van The Rolling Stones is met deze stemming makkelijk na te bootsen.

Riff in de stijl van Jimmy Page (DADGAD)
De DADGAD stemming wordt vaak geassocieerd met folk en fingerstyle; Jimmy Page gebruikte hem voor de legendarische Kashmir-riff.

Slidelick in open E (E B E Gis B E)
Je gitaar zo stemmen dat je met alleen losse snaren een akkoord hoort, is erg geschikt voor slidegitaar.