Win minipedaaltjes Dunlop Echoplex Delay & Cry Baby Mini

Effectklassiekers in miniformaat

Merknieuws 10-12-2018 15:15

Dunlop wist het geluid van de legendarische Echoplex tapedelay te vangen in een pedaal niet groter dan een MXR Phase 90. En van de Cry Baby, hun klassieke wahpedaal, is er tegenwoordig ook een mini-uitvoering.

De tijd dat je met grote - vaak kwetsbare - effectapparaten moest rondslepen om op het podium je gedroomde sound te kunnen realiseren lijkt definitief voorbij. De minirevolutie in pedalenland is al een aantal jaren aan de gang en van elk effect, nieuw of vintage, is er wel een uitvoering die in het snarenvak van je gitaarkoffer past. Dunlop gaat ook mee in deze ontwikkeling, bijvoorbeeld met de Echoplex Delay en Cry Baby Mini.

Giveaway! Win ze alle twee! 
Gitarist heeft in samenwerking met Algam Benelux een giveaway-actie uitgeschreven. Doe mee en win! Stuur een e-mail naar info@gitarist.nl; vermeld naast je antwoord ook je adresgegevens en telefoonnummer, en zet in het onderwerp ‘Giveaway Dunlop’. Je kunt meedoen tot 7 januari 2019. 


Echoplex Delay EP103
De oorspronkelijke Echoplex tapedelay kwam in 1961 op de markt en was bij gitaristen niet alleen geliefd om zijn echo’s maar ook om zijn preampsound. Enige tijd nadat de productie in 1991 gestopt was nam Jim Dunlop de merknaam over. Na eerst het geluid van de voorversterker gevangen te hebben in de Echoplex Preamp pedaal, volgden de daadwerkelijke tape-echosimulaties in de Echoplex Delay.

Met regelaars voor delaytijd (40 tot 750 ms, te verhogen tot maar liefst 4 seconden met de optionele Tap Tempo-voetschakelaar), het aantal herhalingen en volume stel je op de Echoplex eenvoudig een goed klinkende echo in. Druk de volumeregelaar in en je komt in Age-mode: de herhalingen worden donkerder, meer vervormd en wiebeliger, net als bij een echte tapedelay. De Echoplex Delay biedt een delay-ervaring die lijkt op het origineel, maar zonder de onderhoudsproblemen die die met zich meebrachten. En hij past op je pedalboard.   

Cry Baby Mini 535Q
Ook de Cry Baby vindt zijn oorsprong in de jaren zestig, toen geproduceerd door Thomas  Organ/Vox. Oorspronkelijk bedoeld als imitatie van het ‘jammerende’ geluid van een bewegende trompetdemper, werd het ‘wacka-wacka’ effect populair bij funk- en rockgitaristen. Sinds de jaren tachtig wordt de Cry Baby door Jim Dunlop geproduceerd en is het de standaard op wahpedaalgebied geworden.

Half zo groot als het originele pedaal bevat de Cry Baby Mini 535Q wel de legendarische rode Fasel inductor. Een rangeschakelaar geeft de keuze uit vier populaire sweeps, terwijl de Q-regelaar bepaalt of hoge of lage boventonen benadrukt worden. Voor solo’s is er een instelbare boost met indicatie-led.

Win deze pedalen!
Momenteel loopt er een giveaway-actie bij Gitarist waarbij je de Echoplex Delay EP103 en Cry Baby CBM95 (een iets andere versie dan het hier besproken model) kunt winnen. Je kunt kans maken op beide pedalen door antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar werd Dunlop opgericht?

Stuur een e-mail naar info@gitarist.nl; vermeld naast je antwoord ook je adresgegevens en telefoonnummer, en zet in het onderwerp ‘Giveaway Dunlop’. Je kunt meedoen tot 7 januari 2019.

Uit de inzendingen met het juiste antwoord wordt een winnaar getrokken. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De winnaar wordt telefonisch of per e-mail op de hoogte gebracht. De uitslag wordt bekendgemaakt in het februarinummer van Gitarist.

Met dank aan Algam Benelux voor het ter beschikking stellen van de pedalen.

 

 

zoeken
zoeken