Eco-vriendelijke gitaren van Lâg

Achtergronden bijde Sauvage-serie

Merknieuws 01-04-2024 07:04

Het Franse Lâg heeft een serie eco-vriendelijke gitaren geïntroduceerd, de Sauvage-serie (Frans voor ‘wild’).


Je staat er misschien niet altijd bij stil maar de productie van gitaren kan een behoorlijke impact op de ecologie hebben.

Denk allereerst eens aan het hout. Er zijn in het verleden houtsoorten gebruikt waarvan de export nu verboden is, en wat voor hout je ook gebruikt, het duurt een stuk langer om een boom te laten groeien dan om hem tot planken te verzagen.

En dan worden er vaak ook allerlei laksoorten aangewend die schadelijk zijn voor het milieu en voor de gezondheid van werknemers.

Ten slotte leggen zowel de materialen waaruit een gitaar gemaakt is als de uiteindelijke producten soms duizenden kilometers af voor jij je instrument in je handen krijgt. We zouden natuurlijk heel graag zien dat heel veel mensen muziek gaan maken en gitaar gaan spelen, maar er is dus inderdaad wel een ecologische kanttekening bij te maken.

 

Ecologisch keurmerk
De Sauvage-serie is het antwoord van Lâg op de uitdaging om milieuvriendelijkere gitaren te bouwen. 

De bomen waaruit de gitaren zijn gemaakt komen uit een FSC-gecertificeerd bos, dat op een duurzame manier beheerd wordt. Het hout dat voor de gitaar gebruikt is, noemt Lâg BrankoWood. Voor wie daar nog nooit van gehoord heeft: dit is een innovatie van Lâg zelf. Branko Hermerscee, een Australische onderzoeker, heeft een procedé ontwikkeld om snelgroeiend hout van pijnbomen te ‘tropicaliseren’, dus kunstmatig te verouderen. Die behandeling maakt de gitaren beter bestand tegen temperatuurschommelingen  en vochtigheid, maar ze heeft veel meer voordelen. Want hierdoor krijgt het hout van de Pinus Radiata (uit Nieuw-Zeeland) de eigenschappen van tropisch hardhout en worden bedreigde bomen gespaard.

Door dit proces heel nauwkeurig te beheersen en te monitoren krijgt het hout volgens Lâg “betoverende eigenschappen”. Het geluid zou het midden moeten houden tussen het milde timbre van mahonie en de sterke projectie van sparren. De pijnbomen hebben rechte stammen en weinig takken en dat geeft hun hout uniforme eigenschappen, die de productie vergemakkelijken. Bovendien groeien ze door de hoge vochtigheid in Nieuw-Zeeland erg snel waardoor de voorraad hout “hernieuwbaar” is.

Er zijn voor Lâg verschillende soorten BrankoWood ontwikkeld: zwart hout dat zich leent voor toetsen en bruggen (het lijkt op ebben), bruin BrankoWood dat aan palissander doet denken en licht BrankoWood dat de eigenschappen van sparren benadert en gebruikt wordt voor de bovenbladen. Lâg maakt de zij- en achterbladen van deze Sauvage-serie van eucalyptus, dat “raw” wordt gezaagd. Dit ziet eruit alsof het hout reliëf heeft en dat scheelt weer in de hoeveelheid lak die nodig is.

Goed, maar hoe klinkt dat dan? Kan BrankoWood zich meten met de houtsoorten die het zou moeten vervangen? En, is het te horen dat de gitaren niet uit massief hout zijn opgebouwd, maar gelamineerd zijn? In Gitarist 397, april 2024 kan je de test lezen van twee van de gitaren uit deze Sauvage-serie: de PE en de DCE. (Hein van Dongen)

Luister hier naar het Dreadnought Cutaway Acoustic-Electric model.

Alle Lâg Sauvage gitaren zie je hier.

Distributie: Algam Benelux

 

zoeken
zoeken