aanmelden
Country/blues/grunge/voodoo: Maarten van der Grinten's gear in Martha Jane & The Talisman
Extra info en audio bij het interview in Gitarist 309
Gitarist Extra 17-11-2016 09:11
Om de ‘country/blues/grunge/voodoo’ van Martha Jane & The Talisman neer te zetten gebruikt Maarten van der Grinten een heel arsenaal aan gitaren, versterkers en effecten. In het interview in Gitarist 309, december 2016 vertelt hij wat hij op het debuutalbum 'Hello Demon' heeft gebruikt. Hier vult hij dat aan met de spullen die hij daarnaast nog live gebruikt. Ook laat hij wat voorbeelden horen van zijn nieuwe swampy sound.

foto's: Eddy Dibbink

Maarten van der Grinten bestreed de demonen op het album hoofdzakelijk met een Eastwood Delta 6 elektrische resonatorgitaar, een Fender Telecaster en een hybride Telecaster baritongitaar. Maar ook een Fender 5-snarige banjo, een dubbelsnarige ukelele, een Eastwood Airline en een mooie oude staalsnarige Daion flattop werden ingezet.

Als pedalen gebruikte hij onder meer een SolidGoldFx Stutterbox Tremolo, een Electro-Harmonix POG, een Digitech Whammy DTV-01, Electro-Harmonix Super Ego, Dunlop 95Q Crybaby, Electro-Harmonix Big Muff Pi Germanium, Electro-Harmonix British Muffin en een Hotone Fury fuzz. 

Live heeft Maarten nog meer troeven om een in een kleine bezetting toch een grootse sound neer te kunnen zetten: "Live gebruik ik nog de Strymon TimeLine, Digitech/Hardwire delay en reverb, Pigtronix Infinity Looper (twee loops stereo), Boss OC-3 octaver en de smerigste Shooting at the Moon van het Japanse Bananana Effects. En niet te vergeten het mooiste volumepedaal: de Lehle."

mvdg2

"Mijn versterkers staan in een stereo set-up: een Vox Night Train en een heel mooi custom made versterkertje van Jim Wu met een Vox kabinetje. Het losse geoctaveerde signaal van de OC-3 gaat naar een aparte basversterker."

"Voor jazz gigs gebruik ik voor versterking vaak een Acoustic Image met een losse Vault speaker en tegenwoordig een Koch Jupiter die me erg goed bevalt. Mijn mooie Epiphone Triumph archtop uit 1950 is nu even bij de dokter voor een neck reset, maar daarnaast gebruik ik een archtop Moderne MG gebouwd door Frans Elferink."

Tijdens het interview gaf Maarten een korte demonstratie van een aantal van zijn sounds. Je hoort zijn Eastwood Delta 6 elektrische resonatorgitaar met piëzo- en P-90 element over de Night Train-Jim Wu combinatie en een Polytone Mini Brute voor het octaversignaal van de Boss OC-3. Ander effecten zijn o.a. de Infinity Looper en, in het tweede gedeelte, de Whammy waarbij Maarten de slide hanteert.