aanmelden
Elektrisch slidegitaar
Audio bij de workshop in Gitarist 318
Gitarist Extra 24-08-2017 10:08
Aansluitend op de slidegitaar special in Gitarist 318, september 2017 vind je een workshop slide spelen, in de stijl van gitaristen als Derek Trucks, Duane Allman en Warren Haynes. Om het je gemakkelijk te maken gebruiken we de standaard stemming. Hier kun je horen hoe de speelvoorbeelden moeten klinken.

Slidegitaar is een direct herkenbare en expressieve manier van gitaar spelen. Veel slide spelende gitaarhelden komen uit de traditionele blues, denk maar aan Robert Johnson, Elmore James en Son House. Gitaristen als Duane Allman, Ry Cooder en Derek Trucks hebben een bredere mix van genres geëxploreerd, maar altijd met de blues als basis.

Ook al wordt in slidegitaar regelmatig gebruik gemaakt van open stemmingen, toch kan het helpen om als je pas begint in de standaard stemming te spelen omdat je dan beter je weg op de hals weet te vinden.

Beluister hier de audio om te horen hoe de speelvoorbeelden moeten klinken. Van elk voorbeeld is er ook alleen een backingtrack waar je zelf overheen kunt spelen.

Voorbeeld 1 Bluesy idee met octaven
De frase wordt verschoven naar het IV akkoord (A7) en dan terug naar het I akkoord (E7) zoals bij een typisch I-IV-V schema.


Voorbeeld 2 Elmore James-tweeklanken en -triolen
Typisch door deltablues geïnspireerd gebruik van tweeklanken en triolen met de slide.


Voorbeeld 3 Grotere sprongen over de hals
Bij slidegitaar wordt veel gebruik gemaakt van grote sprongen over de hals om grondtonen in hoge posities te bereiken.  


Voorbeeld 4 Solostuk
Hier combineren we enkele van de hierboven gebruikte ideeën en creëren een hele solo.


Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com