Wereldsessie-benefiet voor Zoumana Diarra

Paradiso maandag 2 februari - met Harry Sacksioni, Minyeshu, Eric Vloeimans en vele anderen

Muzieknieuws 14-01-2015 05:02

Hij is geveld door een hartaanval. De al lange tijd in Nederland wonende 54-jarige Malinese gitarist en koraspeler Zoumana Diarra, ook bekend als 'Zou', is herstellende maar kan voorlopig nog niet de bühne op. Zoals bij veel zzp'ers ontbreekt een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarom organiseren bevriende musici een geweldige Wereldsessie in de Grote Zaal van Paradiso, maandag 2 februari, onder auspiciën van collegapodium Tolhuistuin.

Het affiche voor de Wereldsessie, maandagavond 2 februari, is indrukwekkend: 

Harry Sacksioni
Fernando Lameirinhas
Mola Sylla
Eric Vloeimans
The Nordanians
Pavadita String Quartet
Izaline Calister
Omar Ka
Minyeshu
Fay Lovsky 
Laurens Joensen

Benefiet
Tijdens de Wereldsessie in Paradiso komen muzikanten samen om hun steentje bij te dragen aan de Zoumana Diarra Campagne. Zoumana Diarra, beter bekend als ‘Zou’, is een Nederlands-Malinese multi-instrumentalist die door een hartinfarct is geveld. Zoumana heeft helaas zoals vele ZZP-ers in de kunst & cultuur- geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Nu is er op maandag 2 februari een benefietconcert voor hem. 

Indrukwekkende carrière
Zou is afkomstig uit een familie van griots in Mali en is een virtuoos op gitaar, kora en ngoni en speelt bovendien ook nog balafoon, djembé en saxofoon.

Al op jonge leeftijd moest hij voor zichzelf zorgen en woonde onder andere in Burkina Faso en Ivoorkust. Al vanaf zijn vierde jaar maakt hij muziek en zijn eerste gitaar maakte hij zelf van een leeg blik en vissnoer.

Rond zijn zeventiende won Zou de eerste prijs van de ‘Biennale Artistique et Culturelle de la Jeunesse’, een belangrijke prijs voor jong getalenteerde muzikanten uit Mali en omliggende landen. Deze prijs zorgde ervoor dat hij ging spelen bij het legendarische orkest Railband du Bamako. In Afrika speelde hij verder o.a. met Super Biton de Segou, Super Djattta Band (met Zani Diabate), Super Rail Band, Alpha Blondy en Salif Keita.

Op zijn 18e ging Zou op wereldtour met Zani Diabate en vestigde zich daarna in Parijs. Een paar jaar later kwam hij terecht in Groningen, waar hij de band Benkadi oprichtte. Zou bleef in Nederland en ging steeds meer elementen uit de jazz toevoegen aan zijn gitaarspel. Pas in Nederland heeft hij zichzelf ook kora (Afrikaanse harp) leren spelen.

Inmiddels is Zou uitgegroeid tot een muzikale duizendpoot. Voor zover bekend is hij de enige muzikant ter wereld die een kora met maar liefst 44 snaren bespeelt. Daarmee vernieuwt hij het meer dan duizenden jaren oude spel van koraspelers uit West-Afrika.

Zou is gitarist in het project de ‘Five Great Guitars’,een initiatief van Jan Kuiper waarbij vijf meester-gitaristen samen op het podium staan. Ook heeft hij in veel cross-overprojecten gespeeld met uiteenlopende orkesten en artiesten, zoals het Concertgebouw Orkest, Leonie Jansen, Trijntje Oosterhuis, Harry Sacksioni en Jan Akkerman. Verder heeft hij gespeeld in de band van Habib Koite en was hij de gitarist van het project Acoustic Africa III, met de Afrikaanse zangeressen Dhobet Gnaore, Manou Gallo en Kareyce Fotso.

Hij staat bekend om zijn eigen herkenbare sound waarin hij een mix maakt van elementen uit jazz, rhythm 'n blues en salsa.

Doneren
De opbrengst van WERELDSESSIE gaat naar Zou en zijn familie. In de hal van Paradiso zal een informatietafel aanwezig zijn waar ook gedoneerd kan worden.

De avond wordt gepresenteerd door theatermaker Bright Richards.

Maandag 2 februari, Paradiso, Amsterdam
Klik hier om tickets te bestellen. € 11, zaal open 19.30u.

Zoumana Diarra met Five Great Guitars (zijn solo vanaf 5.24) in Vrije Geluiden


Duo met Mark Tuinstra op Amsterdam Electric Guitar Heaven

 

De uitgebreide, fraaie website van Zou: www.zoumanadiarra.com

zoeken
zoeken