aanmelden
Dir En Grey-gitarist Kaoru met band naar Eindhoven
Japanse rock- en metalhelden naar Europa met ‘concertvriendelijker’ album
Muzieknieuws 11-05-2015 14:37
In thuisland Japan is Dir En Grey razend populair, maar ook in het westen gooit hun hoogst onvoorspelbare melange van extreme progressieve metal en experimentele rock hoge ogen. Ondanks de voornamelijk Japanse teksten. Begin maart verscheen hun opvallend melodieuze negende album ‘Arche’ ook in Europa. Voorafgaand aan hun Europese tour in mei sprak Kevin Pasman met gitarist Kaoru.

Dir En Grey doet tijdens de Europese tournee één keer de Benelux aan, woensdag 27 mei, de Effenaar in Eindhoven. De set zal toegankelijker zijn dan in het verleden. Gitarist Kaoru: “We waren op een punt aangekomen dat we een wat simpelere, meer rechttoe-rechtaan richting in wilden slaan dan het drukkere, meer complexe materiaal van de laatste tijd. Dat was een keerpunt.”

Hoe is de publieksreactie op die omslag?
“Veel mensen die het album gehoord hebben, zijn er erg positief over, maar sommige mensen die ons wat heftigere vorige album ‘Dum Spiro Spero’ te gek vonden, vinden dat er iets op ontbreekt.”

Vorig jaar gaven jullie een paar concerten die in het teken stonden van jullie melodieuze debuut ‘Gauze’. Heeft dat nog invloed gehad op het materiaal?
“Nee. Toen we die shows deden, was het materiaal voor het album al af.”

Je hebt voor die shows naast je gebruikelijke ESP Vipers ook weer teruggegrepen naar je oude Ganesa-modellen. Zijn die ook op de plaat te horen?
“Die Ganesa’s is vrij lastig om in de studio te gebruiken, maar ESP heeft wel een nieuw model voor me gemaakt dat enigszins op die gitaren gebaseerd is. Die heb ik wel gebruikt.”

Vanwege het reizen kunnen jullie niet alle apparatuur meenemen naar de VS of Europa. Welke spullen moeten absoluut mee?
“Alle gitaren die ik nodig heb voor deze tour neem ik zelf mee. Die laat ik zeker niet achter. Daarnaast neem ik voor distortion altijd mijn AMT E1 mee. Bij de apparatuur die we huren moet absoluut een Diezel versterker zitten.”

Jullie nummers kunnen heel complex zijn en vaak is er een breed scala aan gitaargeluiden binnen hetzelfde nummer te horen. Is dit lastig te vertalen naar de livesituatie?
“Zelfs als we hele complexe nummers live spelen, proberen we niet alles exact zoals op de cd te spelen. Als er bijvoorbeeld zeven gitaarlagen op de opnamen staan, willen we live absoluut niet met samples of een backing track spelen. We willen dat livegevoel ook echt live houden. Daarom richten we ons op wat we met vijf man op het podium kunnen doen om de nummers zo goed mogelijk tot leven te brengen. Dat hoeft niet exact zoals op de cd te klinken. In het verleden is dat soms moeilijk geweest, maar voor de nummers van ‘Arche’ is de vertaalslag opvallend gemakkelijk geweest.”

Concert
wo 27 mei, De Effenaar, Eindhoven.

Klik hier voor de site van Dir En Grey

Live-beelden van een optreden voor MTV

 

 Beluister hier een aantal nummers van Arche.