aanmelden
Release van de Week: Stray Cats - 40
Vandaag verschenen - 24 mei
Muzieknieuws 24-05-2019 08:05
De Stray Cats, met gitarist en frontman Brian Setzer, hebben een nieuw album uit, het eerste in 26 jaar! De bekendste rockabillyband ter wereld gaat ook weer op tour.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Gitarist-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Met het album en de tour vieren de Stray Cats hun 40-jarige jubileum, vandaar de titel '40'. Alleen al de titels van de nummers, zoals Cat Fight (Over A Dog Like Me), Rock It Off, Mean Pickin’ Mama en Devil Train geven aan dat het om een echt rock ‘n’ roll-album gaat. Beluister hieronder de eerste track die ze uitbrachten, Cat Fight (Over A Dog Like Me):

In 2018 kwamen de Stray Cats weer bij elkaar voor een aantal concerten, waaronder een headline-show in Las Vegas. De reacties van het publiek waren dermate enthousiast dat de band er weer helemaal zin in kreeg en besloot een plaat op te nemen. Samen met producer Peter Collins (Rush, Bon Jovi, The Brain Setzer Orchestra) en engineer Vance Powell (Jack White, Chris Stapleton, Artic Monkeys) gingen ze eind 2018 de Blackbird Studios in Nashville in. Bekijk hieronder de ‘making of’ video van het nieuwe album:

Brian Setzer vertelt: "De Stray Cats zijn heel uniek. Ik speel op een hollowbodygitaar, Slim Jim speelt op twee of drie trommels en Lee Rocker speelt slap-bass op een contrabas. Ik mag nieuwe liedjes schrijven en ze spelen met mijn maten. Op de een of andere manier hebben we een nieuwe en verfrissende sound gecreëerd met dit simpele idee. En zo denken veel anderen er ook over!"

Ook Lee Rocker (bas, zang) en Slim Jim Phantom (drums, zang) vertellen over het album.

Lee: "Het nieuwe album voelt net zo natuurlijk als onze eerste plaat. We namen het op alsof het een optreden was: op een echte, organische manier. We stonden naast elkaar in een ruimte met de versterkers op tien. Hierdoor hoor je goed wat er kan gebeuren als een band fantastisch speelt. De magie werd goed gevangen."

Slim Jim: "De geschiedenis herhaalt zich. Veertig jaar nadat Brian, Jim en ik de Stray Cats oprichtten, zijn we terug! Ik was zo enthousiast om met mijn vrienden weer de studio in te duiken. Ik kan je vertellen dat dit het beste album van de Stray Cats ooit is. De tijd was rijp en de nummers zijn geweldig."

Op 1 juli is de band te zien in AFAS Live.
Beluister hieronder het gehele album: