aanmelden
Kurt Cobains custom-made Fender Mustang wordt geveild
De gitaar die tijdens Nirvana’s In Utero-tour werd gebruikt zal naar verwachting 500.000 dollar opbrengen
Muzieknieuws 17-10-2019 12:33
De Fender Mustang die Kurt Cobain tijdens Nirvana’s In Utero-tour bespeelde wordt tijdens een evenement in New Yorks Hard Rock Cafe op 25 oktober geveild. Online bieden op de gitaar, die na Cobains dood in 1994 door diens weduwe Courtney Love aan een fan werd gegeven, kan ook.

Cobains Mustang wordt geveild door Julien's Auctions als onderdeel van de Icons and Idols: Rock 'N' Roll-veiling, waar ook items onder de hamer gaan als een Guild GF-60NT uit 1988 van Eric Clapton en de 1993 Gretsch Duo Jet van wijlen Soundgarden-frontman Chris Cornell. Er kan zelfs geboden worden op een paar oude mondharmonica's van Bob Dylan!

De Mustang is gebouwd door Scott Zimmerman van de Japanse gitaarbouwer FujiGen, die van circa 1981 tot 1997 de gitaren voor Fender Japan maakte. Fender deed in 1993 een beroep op Zimmerman omdat de Fender Custom Shop niet uitgerust was om linkshandige Mustangs te bouwen.

De Mustang die nu geveild wordt was een van tien exemplaren die in opdracht van Fender werden gebouwd, waarvan er zes in Fiesta Red en ‘Sky Blue’ voor zijn dood naar Cobain werden gestuurd. Hij werd samen met een andere Mustang op 22 oktober 1993 verzonden en het zijn de enige twee die de ‘Offset Contour Body Patented’-sticker op de kop hebben. De Mustang werd later aangepast door Cobains gitaartech, die een Gotoh tune-o-matic brug plaatste en een Seymour Duncan JB-1 humbucker in de brugpositie installeerde.

Het label op de koffer geeft aan dat de gitaar de Skystang III heette en de gitaar wordt geleverd met de koffer en een brief van Courtney Love aan een fan, plus FedEx bonnetjes en andere bewijzen van authenticiteit.

Het hoogste bod is momenteel 250.000 dollar. Julien's Auctions verwacht dat de gitaar tussen 300.000 en 500.000 dollar opgebracht zal hebben wanneer de veiling op 25 oktober sluit.

Zie Julien’s Auctions voor meer details over de gitaar en om de andere items in de catalogus te bekijken.