aanmelden
Release van de week: Jimi Hendrix - Songs For Groovy Children: The Fillmore East Concerts
Vandaag verschenen - 22 november 2019
Muzieknieuws 22-11-2019 07:11
De concerten die Jimi Hendrix met de Band Of Gypsys (met bassist Billy Cox en drummer Buddy Miles) speelde zijn inmiddels legendarisch. Het livealbum 'Band of Gypsys' uit 1970 was eigenlijk een contractuele verplichting, maar liet ook Hendrix’ nieuwe richting horen, met meer plek voor funky grooves. Het trio deed vier optredens en vanaf vandaag zijn deze eindelijk allemaal integraal te horen. ‘Songs For Groovy Children: The Fillmore East Concerts’ is verkrijgbaar op vijf cd’s en acht lp’s. En vind je in dit artikel als Spotify playlist.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Deze complete weergave van de Band Of Gypsys-sessies, die precies 50 jaar gelden plaatsvonden, exact op het keerpunt van de jaren zestig naar de jaren zeventig, bevat meer dan 24 niet eerder uitgebrachte tracks - opnieuw gemixt door Eddie Kramer en gemastered door Bernie Grundman. 

 

De eerste liveoptredens van dit trio, voortgekomen uit de grotere nieuwe bandbezetting waarmee Hendrix experimenteerde op Woodstock, augustus 1969, bestond uit een serie van vier concerten in de Fillmore East in Manhattan – twee op Oudejaarsavond 1969 en twee op Nieuwjaarsdag 1970. 

Trouw aan zijn onvoorspelbaarheid opende Hendrix de eerste van de vier concerten met een set van elf nummers, zonder ook maar één song die hij eerder had uitgebracht. Opwindende, nieuwe songs als ‘Izabella’, ‘Ezy Ryder’ en ‘Burning Desire’ bracht het publiek in vervoering. Voor de andere drie concerten speelde Hendrix nieuwe uitvoeringen van favorieten als ‘Stone Free’, ‘Purple Haze’ en ‘Fire’, naast een nieuwe track als ‘Machine Gun.’

Opnieuw gemixed
Het originele Band of Gypsys album uit 1970 was bewerkt en in volgorde van songs gezet die gespeeld werden tijdens de twee Fillmore sets op 1 januari 1970. Veel van de opnames van deze avonden zijn meer dan een halve eeuw niet beschikbaar geweest. Opnieuw gemixed en hersteld in volgorde zonder edits, zijn Hendrix, Cox en Miles nu eindelijk te horen in deze grensverleggende sets met songs als ‘Earth Blues’, ’Stepping Stone’, ‘Foxey Lady’, Voodoo Child’, ‘Wild Thing’, ‘Hey Joe’ en ‘Purple Haze’, én nieuwe versies van Howard Tate’s ‘Stop’, ‘Steal Away’ van Jimmy Hughes en ‘Bleeding Heart’ van Elmore James.

Boxset
De uitgebreide verpakking van de boxset is gevuld met nog niet eerder vertoonde foto’s van Fillmore East fotograaf Amalie Rothschild, Jan Blom (zijn iconische foto’s werden gebruikt voor het originele artwork van 1970’s Band Of Gypsys) en Marc Franklin (een Marshall Amplifier vertegenwoordiger), die volledige toegang had tot de groep in hun kleedkamers backstage. Het booklet bevat herinneringen van bassist Billy Cox en linernotes van schrijver/journalist/filmmaker Nelson George. ‘Songs For Groovy Children’ is geproduceerd door Janie Hendrix, Eddie Kramer en John McDermott, het drietal dat alle projecten overziet voor Experience Hendrix sinds 1995.

Alsjeblieft, alle 43 nummers in deze Spotify-playlist, 5 uur en 14 minuten in totaal. Enjoy!