Release van de week: Vintage Trouble - Heavy Hymnal

Vandaag verschenen: 23 juni 2023

Muzieknieuws 23-06-2023 13:02

Het vijfde album van Vintage Trouble is release van de week voor onze bladen Gitarist en Slagwerkkrant. Wie wil weten waarom, kan in principe volstaan met de eerste maten van openingstrack "Who Am I". Het gitaarintro met de bijtende soulrockgitaar van Nalle Colt, waarna een zware snarerollgroove van drummer Richard Danielson een onmiskenbare VT-groove neerzet.

door Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Natuurlijk draait de Amerikaanse band voor liefhebbers+ om de voortreffelijke stem van zanger Ty Taylor, maar stiekem trekt ons oor altijd weer naar die alles dragende gitaarpartijen en de diepe feel van de drums. Wonderbaarlijk hoe Colt en Danielson, bijgestaan door de soepele ondersteuning van bassist Rick Barrio Dill – in triobezetting dus! – een volle soulsound neerzetten, met altijd die scherpe rockrandjes in de gitaar van Colt. Superherkenbaar, goed gespeeld met een bijzondere visie op sound en gewoon lekker!

Terug naar Who Am I. Als je de gitaar zo los hoort, valt meteen op dat de sound op een prettige manier retro is. Natuurlijk de partij (denk Cropper meets Frusciante), maar vooral geen modern breed geluid dat het gehele frequentyspectrum moet omvatten. Je hoort de open midderigheid van een old school sixties soulgitaar. Als dan de drums invalt met een snaredrumgroove, die diep en breed maar toch licht gespeeld is, staat de feel. Richard Danielson's drums staan bijna onbeschaamd hard in de mix, zeker voor soulbegrippen. De bassdrum neigt zelfs naar brutaal: laag en diep maar toch ook weer soepel aangeslagen. Als de sterke zang en dienende bas erbij komen, hoor je het complete bandgeluid; zo doe je dat!

Nalle Colt

Waar Who I Am een beetje ‘VT goes Peppers’ is, hoor je in een track als Not The One iets meer de classic soulsound waarmee de band in 2011 doorbrak, en komt de stem van Ty Taylor toch het meest tot z’n recht. Maar luister eens naar die bassdrumpartij. Damn, als Al Jackson had geweten dat je een kick zo hard kan zetten…

Richard Danielson

En als er dan toch iets te zeuren moet zijn: het refrein is wat vlak met een naar flauw neigend herhaalkoortje. Precies dat is wat mij de afgelopen 12 jaar als muzikaal bewonderaar toch steeds heeft weerhouden van absoluut TroubleMaker-schap. Aan de andere kant zoekt de band op Heavy Hymnal op een prettige manier weer de muzikale breedte op met a-typische uitstapjes als Feeling On en Alright Alright en een fraai duet met zangeres Lady Blackbird (The Love The Once Lingered).

 

Maar genoeg gepredikt; luister zelf!
Check deze live video en beluister daaronder het volledige album via Spotify

Not the One live in Melbourne 2023

 

Vintage Trouble live in NL en B:

  • 29 juni, 013, Tilburg
  • 1 juli, Rock Wechter, Rotselaar
  • 15 juli, Philharmonium, Haarlem
  • 16 juli, OLT, Valkenburg

 En check de site van Vintage Trouble

 

 

zoeken
zoeken