aanmelden
Vintage Veenendaal 25 jaar
Vintage Guitar Show viert jubileum in nieuw onderkomen De Basiliek
Gitarist Extra 20-09-2016 13:51
Met een goed bezochte beurs afgelopen zaterdag op een prachtige nieuwe locatie leek de dit jaar jubilerende Vintage Guitar Show Veenendaal zowel vooruit te kijken als terug te blikken. Met een feestprogramma met o.a. een optreden van Harry Sacksioni bood Vintage Veenendaal, zoals de beurs meestal genoemd wordt, de bezoekers weer veel.

Initiatiefnemer Wouter Nievers organiseerde de eerste show in september 1991 onder de naam Internationale MMM Vintage Gitaarbeurs. In de periode dat de beurs onderdak vond in theater De Lampegiet in Veenendaal groeide het aantal standhouders uit binnen- en buitenland van twaalf naar zestig. In 2004 moest de Vintage Guitar Show vanwege een verbouwing het theater verlaten en vond men onderdak in de sobere Veenendaalhal. In diezelfde tijd stapte Wouter Nievers terug uit de organisatie en gaf het stokje over aan dochters Mirjam en Eline. Vanaf 2012 weet Mirjam Nievers in haar eentje het succes van de beurs te continueren.

Het contrast van de nieuw locatie met de Veenendaalhal kan haast niet groter zijn. Waar de laatste nog het meest weg had van een oude fabriekshal, heeft De Basiliek de aangename ambiance van een theaterzaal, met gedempt licht, een groot podium en goede horecavoorzieningen.

strat

tape

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de beursvloer waren weer veel interessante gitaren, versterkers en effecten te vinden. Daarbij kan ‘vintage’ gelijk staan met prijzig (wat te denken van de originele L-serie Stratocaster in Sonic Blue uit 1964 in de stand van Anders Anderson),  maar dat hoeft zeker niet altijd. Voor een mooie Levin akoestische jazzgitaar uit 1951 of bijvoorbeeld een Kay uit 1961 hoef je je pensioen niet aan te spreken.

Op effectgebied was er ook veel te zien, van gewone gangbare modellen die je ook in de winkel vindt tot klassiekers als de Boss CE-1. En wie een echte tapedelay zocht is vast gelukkig naar huis gegaan, want daarvan waren er veel te vinden.

poetin

In de curiosa categorie kunnen we het Poetin-pedaal niet onbenoemd laten. Wat voor effect het is laat zich raden met de Russische opdruk, maar wij vermoeden een Big Muff gezien de grote letter pi.

kane   

Ook tijdens deze beurs konden bezoekers weer een eigen instrument meenemen om te verhandelen. In De Basiliek was daar een aparte ruimte voor waar iedereen zijn waar goed kon uitstallen. Ons oog viel op een Les Paul die door Kane in de begintijd van de band was gebruikt. Deze claim werd bevestigd in een door Dennis van Leeuwen en Dinand Woesthoff ondertekende verklaring op de achterkant van de body. We zijn benieuwd hoe de nieuwe eigenaar gaat voorkomen dat de tekst er in het gebruik afslijt!

leif

Op een klein podium in de ruime foyer waren de hele dag optredens. Zo zagen we onder het genot van een kopje koffie Chapman Stick-ambassadeur Ron Baggerman virtuoos in de weer op zijn bijzonder instrument en konden we de strakke meidenband Luminize bewonderen om hun sterke samenzang. Ook Leif de Leeuw gaf acte de présence. Samen met zangeres Britt Jansen vertolkte hij een aantal stemmige rootsy ballads.   

Ook tijdens deze jubileumshow werd weer de Vintage Veenendaal Cup (voorheen Wouter Nievers Cup) uitgereikt, ditmaal door niemand minder dan Jan Akkerman. De beker voor de meest authentiek gitaar ging naar een Jazzmaster van muziekwinkel Dirk Witte, die voor het apartste instrument naar een akoestische Parker.

Een optreden ’s avonds in De Basiliek van Harry Sacksioni sloot deze jubileumeditie van Vintage Veenendaal af. Op naar de volgende 25 jaar zullen we maar zeggen!