aanmelden
NAMM 2020 beursnieuws: Fender
Reissues, signatures, ukeleles en een nieuwe Acoustasonic
Merknieuws 27-01-2020 15:27
Fender pakte weer uit met veel nieuws dit jaar. Bekijk hieronder ons video- en webverslag met reissues, signatures, ukeleles en een nieuw Acoustasonic model.

Blikvanger bij de stand was de Customshop Stratocaster 1, gemaakt door master builder Ron Thorn, die de gitaar modelleerde naar de ernaast geparkeerde Saleen sportauto. Binnen waren nog meer bijzondere creaties van custom shop master builders te vinden.

Natuurlijk was een flink deel van de stand ingeruimd voor de in het najaar geintroduceerde American Ultra serie, die in zijn geheel te bewonderen was, maar er waren ook verrassingen, zoals de terugkeer van de Fender Lead II & III en de HM Strat.

De Lead II werd kort geproduceerd vanaf 1979 en heeft twee schuin geplaatste enkelspoelselementen en een hardtail brug op de slanke body met dubbele cutaway. De Lead III (alleen geproduceerd in 1982) heeft twee humbuckers. Deze heruitgaven komen uit in de Player Serie en zijn daarmee betaalbare instappers.

De HM Strat werd in 1987 uitgebracht voor de hair-metal gitaristen (al staat HM voor heavy metal) en komt nu terug in een gelimiteerde oplage. In vier kleuren beschikbaar, heeft de Strat een hals met een mensuur van 25 inch. De toets heeft een radius van 17 inch en is voorzien van 24 jumbo frets. Verder heeft deze superstrat een Floyd Rose en een HSS elementconfiguratie.

Fender pakt de Parallel Universe collectie van twee jaar geleden weer op en brengt daarin negen nieuwe modellen uit die combinaties van verschillende Fender ontwerpen combineren, zoals de Troublemaker Tele (alle specificaties van een Gibson, maar dan verwerkt in een Telecaster), de Maverick Dorado en – onze favoriet – de Strat Jazz Deluxe:

De bijzondere Acoustasonic Telecaster die vorig jaar werd geintroduceerd, krijgt gezelschap van een Acoustasonic Stratocaster. Het idee is hetzelfde: een thinline akoestische body met een getunede poort voor een goed akoestisch geluid en een Fishman systeem dat je uitversterkt de klanken geeft van een dreadnought, auditorium en concert model akoestische gitaar en een cleane, crunchy en overstuurde elektrische klank.

Een hele wand was gewijd aan de nieuwe ukelele serie die is uitgebracht in de styling van de akoestische California serie, met de bodyvormen van bekende Fendermodellen.

Als laatste noemen we de drie artist modellen die zijn uitgebracht. Eric Johnson’s Virginia Stratocaster, waarvan vijftig customshop replica’s worden uitgebracht naast een gelimiteerde hoeveelheid productiemodellen, is gemodeleerd naar de 1954 Stratocaster die hij gebruikte voor de Tones en Ah Via Musicom albums. De naam komt van de sticker die aan de onderkant van de slagplaat zat en aangeeft wie de gitaar heeft bedraad.

Dan krijgt Slipknot’s Jim Root zijn Jazzmaster V4 met actieve humbuckers en een toets met een radius van twaalf inch.
De Soulpower is natuurlijk het signaturemodel van Tom Morello en is gebaseerd op de Straocaster die hij gebruikte in zijn tijd met Audioslave. Naast de Floyd Rose tremolo heeft hij een Seymour Duncan Hotrails humbucker in de brugpositie met daarnaast twee Fender Noiseless pickups.

www.fender.com