Tijd voor de Dutch Orange Aristides 070?

Stabiel en sustainvol

Merknieuws 23-06-2014 11:59

Aristides lanceerde onlangs haar eerste zevensnarige monster gemaakt van arium. In Gitarist 278, mei 2014, hebben we de gitaar getest. Vincent van der Horst kreeg de oranje versie in handen. Niet echt verkeerd getimed natuurlijk. Lees hier of het voor jou nu ook de tijd is voor deze 070 Dutch Orange, in dit uitgebreide testrapport!

Waar de 020 gericht was op de traditionele gitarist is de 070 zevensnaar het overduidelijke vervolg op de Aristides 010 superstrat. De 070 is verkrijgbaar met Floyd Rose en actieve elementen of met een vaste Hipshot brug met passieve Seymour Duncan elementen. Vincent van der Horst kreeg de laatstgenoemde versie in handen in koninklijk oranje. 

Ontwerp
De Aristides 070 wordt geleverd in een stevige Gator XL koffer waarin de gitaar knus en veilig vervoerd kan worden. In de koffer vinden we wat gereedschap, een Aristides gitaarband met Schaller straplocks, wat plectrums, een certificaat met handtekening en een check-up van de bouwer.
Ik haal de gitaar uit de koffer en klik de gitaarband vast op de knoppen (een fijn systeem trouwens). Met de band over mijn schouders blijft de gitaar in balans. Omdat de hals en body (eigenlijk de hele 070) uit één stuk zijn gemaakt voelt deze onberispelijk aan; je vingers blijven als het ware nergens aan haken wanneer je deze langs de gitaar leidt.

De 070 heeft net als de 010 de futuristische, en voor Aristides karakteristieke, uitsnedes in de body. Bij de 070 is deze echter niet volledig doorgetrokken waardoor dit iets subtieler overkomt. De jackaansluiting zit aan de zijkant in plaats van op de body zoals bij de 010. De vaste Hipshot brug is elegant in een simpele, matzwarte uitvoering. Wanneer we de gitaar omdraaien zien we een grote ovalen achterplaat. De hals gaat pas bij de vierentwintigste fret over in de body, waardoor er veel ruimte is om de hoogste frets te bereiken.

Terug naar de voorkant, waar we het enige houten element op de 070 vinden: de ebben toets. Aristides heeft naar eigen zeggen nog geen vervangend materiaal voor de toets gevonden wat zo overtuigend klinkt als hout. Ook hier is het allemaal netjes afgewerkt: de lak is spatrecht en de frets zijn keurig gevijld. De kop ziet er flitsend uit met de Hipshot Griplock Locking stemmechanieken en Aristides naamplaatje. Om het stemvaste feestje compleet te maken is de 070 uitgerust met een Graphtech Black Tusq topkam. Deze topkammen bevatten teflon waardoor de frictie met de snaren miniem is en het instrument beter op stemming blijft. De gitaar is ‘gechipt’ door de bouwers. Dus mocht je 070 ooit ergens anders opduiken nadat de backstage is leeggeroofd, kunnen ze bij Aristides de chip scannen om te checken of de gitaar van jou is.

Clean
Genoeg gekeken. Wanneer ik de gitaar onversterkt aansla krijg ik direct twee fijne verrassingen voorgeschoteld. De sustain is onmogelijk goed: helder, luid en het klinkt flink door. De tweede verrassing is het feit dat de gitaar – direct uit de koffer en na transport –gestemd is, perfect afgesteld én geïntoneerd.

Wanneer we inprikken met een neutrale instelling op clean horen we een exacte weergave van hoe de gitaar zonder versterking klinkt. Hierbij heb ik niet het gevoel dat de Seymour Duncan elementen het geluid erg kleuren. De lekkerste sound haal ik uit het Sentient halselement: warm, helder en een bijna akoestische klank met de vijfstandenschakelaar in de vijfde positie. Met de schakelaar in de derde positie  heeft de gitaar iets meer bite, waarmee je je gitaar makkelijker in de mix kunt laten horen. Het Pegasus brugelement in de eerste positie geeft het te verwachten felle, twangy geluid. Waar ik dit op andere gitaren (vooral met actieve elementen) vaak onbruikbaar acht kom ik met de 070 een heel eind: fel, maar niet te schel. De sustain lijkt versterkt onuitputtelijk. Alsof het al niet goed genoeg klonk is het helemaal genieten wanneer we wat effecten als reverb en delay toevoegen.

De tussenstanden twee en vier van de vijfstandenschakelaar geven een enkele spoel van de gekozen humbucker. Voor mijn gevoel zwakt het het volle geluid van het hals- of brugelement af zonder het een radicaal andere sound geeft. Dit is echter persoonlijk; voor de studiogitarist zijn dit wellicht extra smaken in het arsenaal.

Zingen
Wanneer we overschakelen op flinke oversturing laat de 070 een ander gezicht zien. Met de  26,5-inch mensuur spelen de lichtste snaren heerlijk en hebben de bassnaren een gezonde spanning. Ik kan flink op de lage snaren inhakken zonder dat ze gaan flapperen. Voor moderne metal is het Sentient brugelement uitermate geschikt. Zelfs met flink wat oversturing kunnen riffs prima ademen. Hierbij geeft het element vooral het midden een fijne boost. Het laag neemt hierbij een stapje terug waardoor de B-snaar niet ‘boomy’ klinkt (wat bij palmdemping nog wel eens een te wollig geluid kan geven).

Als leadgitaar komt de sustain weer om de hoek kijken; er zijn maar weinig effecten of oversturing nodig om de 070 te laten zingen. Wanneer ik terugschakel naar het Pegasus halselement is het genieten geblazen. Warme oversturing met veel definitie. Het nodigt uit om de gain terug te draaien zodat je het hout, excuses: arium bijna kunt horen. Met het C-profiel van de hals en de extreme cut-out op de achterkant van de gitaar is het heerlijk spelen tussen de twaalfde en vierentwintigste fret.

Conclusie
Het gevoel dat Aristides echt iets voor ‘shredders’ is, is door deze 070 volledig weggenomen. De gitaar is met zijn vaste brug, extreme stabiliteit en heerlijke 26,5-inch hals een prachtig werkpaard waar een ritmegitarist op kan bouwen. Dit neemt niet weg dat je heerlijk kunt soleren met de 070, al zullen de echte hengelaars onder ons toch wel kiezen voor de uitvoering met actieve elementen en een Floyd Rose. Ik kan werkelijk niets aanmerken op de gitaar, behalve dat de prijs voor de gemiddelde gitarist misschien wat hoog is. Dit is de 070 echter dubbel en dwars waard!


ARISTIDES 070
PRIJS: € 2849,- (incl. Gator XL koffer)
LAND VAN HERKOMST: Nederland
TYPE: zevensnarige elektrische gitaar met dubbele cutaway
BODY/HALS: kunststof constructie uit één stuk met als basismateriaal arium
BRUG: Hipshot met Aristides toonblok
TOETS: ebben, compoundradius van 12 tot 16 inch
FRETS: 24 medium jumbofrets
MENSUUR: 673,1 mm (26,5 inch)
TOPKAM: Graph Tech Black Tusq
ELEKTRONICA: Seymour Duncan Pegasus (hals) en Sentient (brug) humbucker; volume- en toonregelaar
HARDWARE: zwart, Hipshot Griplock Tuners en Schaller straplocks
AFWERKING: Dutch Orange (testexemplaar), matzwart en matwit
LINKSHANDIG: nee
EXTRA’S: lederen Aristides gitaarband, scanbare microchip in de body
OPTIES: custommodellen mogelijk
DISTRIBUTIE: Aristides, Haarlem, tel. 023-8442169
WEBSITE: www.aristidesinstruments.com

Bekijk hier een video van sessiegitarist Fred Brum, die het nummer Katana op zijn Aristides 070 speelt.

zoeken
zoeken