aanmelden
Shredhead: Jeff Loomis
Blog 21-08-2014 00:00

Bloggen voor Gitarist? Natuurlijk! Ik zal hier van tijd tot tijd gitaristisch overpeinzen. Inspiratie zat, met al het mooie spul dat op de redactie langs komt voor tests, en met al die nieuwe muziek die vriendelijke muzikanten en labels aan ons laten horen. Eerder vandaag stonden hier naast mij twee medewerkers te turen naar de vinylversie van Conquering Dystopia, het album van het gelijknamige project van Jeff Loomis en Keith Merrow. Zal ik nog even uitleggen waarom dat zo te gek is?


Conquering D Jeff Keith
Ik hou van shredders. Ik hou van die gasten die zich de pleuris oefenen op toonladders en snelheid en furieuze riffs en moeilijke schema's in metal en fusion en jazz, of alles door elkaar, voor mijn part. Vaak wordt dat niet echt muziek en soms wel, maar wat mij betreft krijgt iedereen die zich met shredden bezighoudt sowieso een voldoende voor de moeite.

Ik hou ook van doseren. Dus ik luister dus niet dag en nacht naar shredalbums. Laat ik er in een volgend blog eens wat noemen die mij door de eeuwen heen zijn bijgebleven. En nu dus even proberen duidelijk te maken waarom ik Conquering Dystopia zo goed vind.

Eerst maar mijn recensie uit Gitarist 281, augustus 2014:

Conquering Dystopia albumcd CONQUERING DYSTOPIA
CONQUERING DYSTOPIA (CENTURY MEDIA)
Jeff Loomis is natuurlijk bekend van Nevermore, van zijn signaturemodellen bij Schecter en een lange reeks aan andere endorsements. Alleen, maar ook samen met riffvriend Keith Merrow, maakte hij al heel wat YouTube-video’s over apparatuur, opnemen en shredtechnieken. Loomis’ soloalbums zijn in Gitarist uiterst lovend besproken en het zal de liefhebbers verheugen dat Loomis en Merrows project Conquering Dystopia (met bassist Alex Webster en drummer Alex Rudinger) geheel in die lijn ligt – en misschien nog wel meer gespeelde noten bevat! Loomis heeft een voorkeur voor duistere sferen, maar zijn fenomenale shredwerk is even veelzijdig als veelkleurig. Gastrollen zijn er voor Wes Hauch (ex-The Faceless) en Ola Englund (ex-Six Feet Under, The Haunted), en dat zorgt ervoor dat Loomis met nog meer vreugde inhaakt. Meer dan een tussendoortje; in de VS toerde het viertal als support van Animals As Leaders. Had ik best willen zien! (MvS)

Enfin, dat is het wel, in kort bestek. Al met de twee soloalbums die Loomis (Wisconsin, 1971) maakte, 'Zero Order Phase' uit 2008 en 'Plains Of Oblivion' uit 2012, vond ik hem dik boven het maaiveld uitstijgen. Conquering Dystopia laat horen dat Loomis in de toekomst niet heel veel variatie zal weten te bieden op die albums, maar hij heeft in elk geval een herkenbaar eigen geluid neergezet.

Ik sprak hem bij het verschijnen van 'Zero Order Phase' en toen al was hij bereid om elke riff en lick uitgebreid uit te leggen. Liever dat dan over persoonlijke zaken praten! Ook zijn clinics tijdens de NAMM Shows en op de Musikmesse voor Schecter en EMG bieden alle ruimte voor uitleg over zijn techniek. Hopelijk is hij ooit ook in Nederland en belgië te zien met een workshop, clinic of masterclass.

Hier is een van de vele video's die Loomis en Merrow opnamen voor Schecter TV en andere Youtube-kanalen. Een playthrough van het nummer Ashes of Lesser Men:

En hier zoomt Loomis in op alleen het intro van dat nummer:

Goed werk, toch? Zoals gezegd, er zijn zat opnames op Youtube te vinden waarin Loomis en Merrow hun aanpak verduidelijken!

Tot slot de Schecter's Artist Spotlight met Jeff Loomis, waarin zijn signature JL-7 uitgebreid wordt besproken.