Heroes Nights op het Bridge Guitar Festival - wo 10-5 rock centraal, do 11-5 jazz & fusion

In Effenaar en Muziekgebouw Eindhoven, met Leendert Haaksma, Vedran Mircetic, Menno Gootjes, Martijn van Iterson, Reinier Baas en Richard Hallebeek

Events 09-05-2023 22:05

Twee avonden in het Bridge Guitar Festival dat van 10 tot en met 14 mei plaatsvindt in Eindhoven hebben de titel Heroes Night gekregen: de Heroes Night in de Effenaar, woensdag 10 mei, rockgeoriënteerd met Leendert Haaksma, Vedran Mircetic en Menno Gootjes en de de Heroes Night in Muziekgebouw Eindhoven, jazzgeoriënteerd, met Martijn van Iterson, Reinier Baas en Richard Hallebeek.

Daarnaast introduceren we in dit artikel een bijzonder concert van het trio met Jan Akkerman, Stochelo Rosenberg en Paulus Schäfer.

Foto boven: Reinier Baas, door Kevin Pasman


Gitaarhelden verdienen een podium. En dat krijgen ze op woensdag 10 mei en donderdag 11 mei op het Bridge Guitar Festival.

v.l.n.r. Leendert haaksma, Vedran Mircetic, Menno Gootjes

Heroes Night Effenaar

Op woensdag 10 mei staan een paar van de grootste rockgitaristen van Nederland op het programma van deze Heroes Night. 

Leendert Haaksma
Vedran Mircetic
Menno Gootjes 

De gitaristen worden deze avond begeleid door Manuel Hugas op bas en Martijn Vink op drums. Thijs van Leer zal Menno Gootjes begeleiden bij een aantal Focusnummers. 

Alle registers opentrekken: da’s iets waar ook gitaartovenaar Vedran Mircetic goed in is. Als gitarist van De Staat laat hij de composities van de Nijmeegse band tot grote hoogten stijgen. Vedran geeft hiernaast les op het Conservatorium van Amsterdam en staat bekend als iemand die altijd zoekt naar nieuwe geluiden. ‘Pedalenkoning’ wordt hij ook wel eens genoemd. 

Leendert Haaksma is niets minder dan een held op de gitaar. Je kent ‘m misschien van zijn werk met Anouk, maar ook als soloartiest is hij fenomenaal. Lang was hij gedienstig aan anderen, maar op debuutalbum XII Combustions trekt hij alle eigen registers open.

Menno Gootjes is vooral bekend van zijn werk met Focus, waar hij als sinds jaar en dag de opvolger is van Jan Akkerman. Wie hem nog nooit live zag: brace yourself. Gootjes is een beest op de gitaar. Speelt altijd vanuit z’n tenen, met een compleet eigen touch. 

Heroes Night Effenaar
Woensdag 10 mei, Effenaar Kleine Zaal, Eindhoven
Tickets € 19,50. Klik hier om tickets te bestellen.

Deze BRIDGE Heroes Night wordt mede mogelijk gemaakt door Guitarmatrix.


v.l.n.r. Reinier Baas, Richard Hallebeek, Martijn van Iterson

Heroes Night Muziekgebouw 
Nederland is rijk bedeeld met steengoede jazzgitaristen. Op donderdag 11 mei staan drie absolute toppers op hetzelfde podium.

Martijn van Iterson
Reinier Baas
Richard Hallebeek

Drie gitaristen die jazz allemaal op hun eigen manier benaderen, met één overkoepelende eigenschap: ze zijn een held op hun instrument. De drie gitaristen worden deze avond onder anderen begeleid door bassist Clemens van der Feen.

Martijn van Iterson is telg van het Hilversums Conservatorium waar hij -net als andere grootheden als Jesse van Ruller en Maarten van der Grinten onder de vermaarde Wim Overgauw afstudeerde. Iterson speelde met onnoembaar veel grootheden in de jazzwereld samen. Daarbij verenigt hij een moderne benadering van jazz, met een voorliefde voor traditie.

De stijl van Richard Hallebeek kruipt deze avond nog het meest richting wat je ‘fusion’ zou mogen noemen. In die hoek van jazz is Hallebeek een gigant. Onze lezers kozen hem onlangs tot ‘jazz-fusiongitarist van het jaar’. Hallebeek past met gemak thuis in het rijtje internationale ‘heroes’ als Allan Holdsworth, Scott Henderson of Frank Gambale.

Ook Reinier Baas is iemand van de collaboraties. Baas omarmt vaak het experiment. Zo speelde hij in Benjamin Herman’s punkband Bughouse, maar ook met grootheden als Han Bennink. Op zijn gitaar is Baas een meester. Nooit schuw voor een zoektocht en altijd open voor iets nieuws.

Samen zorgen onze Nederlandse ‘heroes’ Iterson, Baas en Hallebeek voor een bijzondere avond in het Muziekgebouw.

Heroes Night Muziekgebouw 
Donderdag 11 mei, 20.15u, Muziekgebouw Eindhoven, Kleine Zaal
Tickets € 19,50. Klik hier om tickets te bestellen

 

BRIDGE Festival presents:
Jan Akkerman, Stochelo Rosenberg en Paulus Schäfer
Dit concert valt niet onder de noemer 'Heroes Night', maar helden zijn het zeker!

Drie fenomenale gitaarvirtuozen pronken samen op het podium van Café de Stam in Nuenen op woensdag 10 mei: Jan Akkerman, Stochelo Rosenberg & Paulus Schäfer, en dat maar liefst 2 keer! Eén concert om 16.30 uur en één om 20.30 uur. Het belooft een spektakel te worden vol vlijmscherp en groovy gitaarspel: hier wil je bij zijn!

Als iemand nou écht geen introductie meer behoeft is het Jan Akkerman wel! Doen we dus ook niet!

In 1992 hebben wijn vanuit Gitarist Stochelo Rosenberg de Gouden Gitaar award uitgereikt als waardering voor het populair maken van de akoestische gitaar. Stochelo wordt beschouwd als een van de beste gitaristen van de gipsyjazz. Hij componeerde een aantal songs voor -en speelde met- The Rosenberg Trio, waaronder de soundtrack van de Franse bioscoopfilm Django (2017).

Paulus Schäfer is de jongste van dit gitaartrio en kreeg op 30 mei 2013 een award van het  internationale gitaarfestival ‘The World of Guitar’ voor zijn ‘special contribution to contemporary development of Gypsy Jazz‘. Op het voormalige Tilburgse ‘International Gypsy Festival’ was hij de jaarlijks terugkerende gitarist. Paulus is ook de initiator van dit bijzondere gitaar-event.

Trio Jan Akkerman, Stochelo Rosenberg, Paulus Schäfer
Woensdag 10 mei, Café de Stam,  Nuenen 
Tickets zijn telefonisch te bestellen: 06 53 96 59 25

Dit zijn maar drie onderdelen van heel veel meer op het Bridge Guitar Festival. Check deze artikelen op Gitarist.nl voor informatioe over de andere onderdelen die tot nu toe bekend gemaakt zijn: 

De Bridge Guitar Convention: gitaarbeurs en workshops op zaterdag 13 mei in Muziekgebouw Eindhoven

Bridge Eindhoven Guitar Festival - 10 t/m 14 mei - telt 90 gitaar-acts

 

 

 

zoeken
zoeken