Robben Ford: terug naar instrumentale muziek

Audio en stijlanalyse bij het interview in Gitarist 366

Gitarist Extra 19-08-2021 15:08

Voor de opnames van ‘Pure’, zijn eerste instrumentale album sinds ‘Tiger Walk’ uit 1997, ging Robben Ford op een nieuwe manier te werk. In Gitarist 366, september 2021 legt hij uit hoe hij de opnamen ditmaal aanpakte. Ook vertelt hij over zijn fascinatie voor Indiase muziek. Luister hier naar 'Pure' en bestudeer Robbens jazzy bluesstijl in een stijlanalyse uit Gitarist 265 die je gratis als pdf kunt downloaden.

Pure
Wat was dit keer zo anders aan Fords benadering? “Het belangrijkste verschil was dat we niet met een band de studio ingingen, maar dat ik de tracks stap voor stap opbouwde met mijn co-producer, Casey Wasner. Pas daarna vroegen we een bassist om de baspartij in te spelen die wij hadden verzonnen. Ik wilde deze keer de volledige controle hebben."

Ford was ook niet zuinig met reverb: "Op dit album hebben we heel veel verschillende reverbs gebruikt, bijvoorbeeld als we een gitaar te dof of juist te schel vonden klinken: laten we eens kijken wat er gebeurt als we hem in een hele grote ruimte plaatsen.”

De titeltrack is geen typisch Robben Ford-nummer... “Weet je, ik luister veel naar Indiase muziek. Ik kan dat niet zo spelen zoals die muzikanten, maar zoek wel eens stukken uit, met name de toonladders die ze gebruiken. Die probeer ik dan zelf toe te passen."

'Pure' verschijnt 27 augustus. Beluister hier vier tracks van het album die eerder als single uitkwamen: 

Stijlanalyse
Robben Ford wordt geroemd om zijn pure bluesspel, maar hij is even goed in jazz. Waar hij vooral goed in is, is het naadloos combineren van beide genres. Als hij jazzy noten toevoegt aan zijn blueslicks, klinkt dat cool in plaats van complex.

In een workshop in Gitarist 265, april 2013 vertelde hij over twee belangrijke aspecten van zijn stijl: zijn gebruik van de dubbelzinnige majeur/mineur-tegenstelling in de blues, en de manier waarop hij de noten van de superlocrische toonladder over gealtereerde akkoorden speelt.

Download de pdf van de workshop boven aan dit artikel of door op de afbeelding hieronder te klikken. De audio van de speelvoorbeelden kun je hier beluisteren. 

 

zoeken
zoeken