Wat is de invloed van blues op de stijl van gitaristen die nu actief zijn in pop, rock, jazz en metal? In acht afleveringen van de videoserie 'De magie van de blues in de muziek van nu' gaat Jack Pisters in op bluesladders en hun sfeer, sound en feel. Wat is de invloed van blues op de stijl van gitaristen die nu actief zijn in pop, rock, jazz en metal? In Gitarist en hier op Gitarist.nl kun je de achtergronden lezen bij de videoserie in 8 afleveringen.
In deze videoserie zal Jack Pisters voorbeelden geven van allerlei manieren om de pentatonische toonladder toe te passen, van blues tot vrolijke popsongs, grunge en freaky fusion. Elke maand, bij uitkomen van een nieuwe editie Gitarist, verschijnt een nieuwe aflevering, 8 maanden lang.
Jack Pisters legt uit: “We hebben het dan nog steeds over die vijf noten, maar met alle mogelijkheden kan je er rustig een leven lang mee bezig zijn. Sterker nog: met een paar van die mogelijkheden kan je een leven lang gelukkig zijn. Dat vind ik wel belangrijk om aan te geven, dat moeilijk of meer niet per se beter is. Het is een keuze. Ik ga tegen Yngwie niet zeggen dat hij minder moet spelen en tegen BB King niet dat hij meer moet spelen. Je gaat ook niet tegen Frank Zappa zeggen: doe niet zo moeilijk.”
Hoewel de mogelijkheden uitgebreid zijn, zijn de voorbeelden eenvoudig en praktisch. Zo kun je snel aan de slag met de concepten en jouw eigen spel en improvisaties verrijken.
Bekijk hier de video van les 1: One size fits all.
Download ook het inleidende artikel uit Gitarist 407
En lees hieronder de extra uitleg bij de video van Les 1 'One size fits all' en de AMACK aandachtspunten van de workshop op Amsterdam Guitar Heaven
AMACK-schema A=Attitude M=Motorisch A=Audiovisueel C=Creativiteit K=Kennis
Attitude
A: Het mooie aan de blues is dat het notenmateriaal eenvoudig kan zijn. Maar juist binnen die eenvoud schuilt de uitdaging: muziek maken met zeggingskracht vraagt om sterke frases, duidelijke ideeën en een bewuste omgang met ruimte in je spel.
Motorisch
M: Leer de vijf basisposities van de pentatonische ladder en zorg dat je deze kunt toepassen, bij majeur- en mineurakkoorden. We behandelen ritmische variaties, maar laat je daarnaast inspireren door zoveel mogelijk solo’s van je muzikale helden te bestuderen.
Het gebruik van de twee slide-vingerzettingen binnen de pentatonische ladder is heel belangrijk. Deze vingerzettingen hebben een sterke, vocale kwaliteit en verbinden drie posities op de hals.
Audiovisueel
A: Een toonsoort bestaat uit zeven basisnoten. Door twee noten weg te laten ontstaat een uitgesproken sfeer die we aantrekkelijk vinden. Zorg dat je deze noten kunt horen en zingen. Voeg, indien gewenst een blue note toe. Dit is de E♭ in A mineur of C majeur. In deze les blijven we bij deze noten en buigen ze tot ze mooi passen bij de akkoorden. Het weglaten van twee noten zorgt soms voor afstanden van anderhalve toon (drie vakjes), wat uitnodigt tot prachtige bends. Luister goed en voel hoe deze nuances je spel verrijken. Extra mogelijkheden volgen later.
Creativiteit
C: We beginnen met akkoordenschema’s die binnen één toonsoort blijven. Gebruik de mogelijkheden in C en G als startpunt en breid deze verder uit. Maak zelf een aantal progressies om je improvisaties op te oefenen. Pas de AMACK-methodiek uit het basisartikel toe op je muzikale keuzes en sound. Werk bewust aan je eigen frases en zeggingskracht, en ontwikkel een sterke associatie tussen klank en greep. Dit betekent dat je de ideeën in je hoofd naadloos kunt vertalen naar de bewegingen van je handen.
Kennis
K: De pentatonische ladder van G majeur bevat dezelfde vijf noten als de mineur pentatonische ladder van E mineur (drie vakjes lager op de hals). Maak een playlist met majeur- en mineursongs en zorg dat je overal deze pentatonische ladder kunt spelen, horen en zingen. Gebruik de twee slide-vingerzettingen, de vijf basisposities en speel de ladder ook op een snaar of combinaties van snaren, zoals de eerste en tweede snaar samen.
De videoserie 'De magie van de blues in de muziek van nu' is een project van Gitarist Magazine en Jack Pisters' Guitarmatrix
Jack Pisters werd in zijn jeugd als rockgitarist die daarnaast klassiek piano speelde geïnspireerd door gitaristen als Randy Rhoads, Ritchie Blackmore, Eddie Van Halen en later ook Jimi Hendrix. Hij studeerde zes jaar bebop aan het conservatorium van Den Haag, maar keerde na zijn studie terug naar de rock. “Dat kon ik niet laten, gelukkig maar!” Nu ook met invloeden als Allan Holdsworth, Pat Martino en Wes Montgomery.
Als gitarist speelde hij onder andere bij Avalon, Soylent Green, Anouk, en Keith Caputo. Hij zette de popafdeling voor het Conservatorium van Amsterdam op en gaf daar 20 jaar lang leiding. Ook is hij de drijvende kracht achter de Dutch School of Popular Music (DSOPM) en met zijn Guitarmatrix organiseert hij sinds 2012 toonaangevende gitaarfestivals en ontwikkelde hij een gitaarmethode die al vele gitaristen heeft geholpen om grote stappen te zetten.
Jack wordt in de video bijgestaan door Tomasso Rolff.
Montage: Jurren Mekking