Videoserie 'De magie van de blues in de muziek van nu' - Les 4: The Wind Cries Major

Jack Pisters’ Guitarmatrix

Gitarist Extra 22-05-2025 07:05

Les 4 in de 8-delige videoserie 'De magie van de blues in de muziek van nu'. Kijk de video hier op Gitarist.nl alle video's tot nu toe en lees de achtergronden bij de hele videoserie en in het bijzonder deze Les 4! We verlaten het vertrouwde terrein van de zeven diatonische basisakkoorden en stappen in het spanningsveld waar de magie écht begint. In deze les ontdek je hoe je pentatonische ladders kunt toepassen op akkoorden die buiten de standaard toonladder vallen – het geheime ingrediënt van talloze iconische solo’s en akkoordprogressies. Van Hendrix tot moderne helden: dit is hoe ze het doen. The wind cries... major.

Gitarist en Jack Pisters' Guitarmatrix presenteren

De magie van de blues in de muziek van nu
Les 4: The Wind Cries Major



Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 411, juni 2025. Vanaf dinsdag 27 juni in de winkel. Of je kunt deze editie nu al bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Wat is de invloed van blues op de stijl van gitaristen die nu actief zijn in pop, rock, jazz en metal? In acht afleveringen van de videoserie 'De magie van de blues in de muziek van nu' gaat Jack Pisters in op bluesladders en hun sfeer, sound en feel. Wat is de invloed van blues op de stijl van gitaristen die nu actief zijn in pop, rock, jazz en metal?
Elke maand, bij uitkomen van een nieuwe editie Gitarist, verschijnt een nieuwe aflevering,  8 maanden lang.  


Jack Pisters legt uit: “We hebben het dan nog steeds over die vijf noten, maar met alle mogelijkheden kan je er rustig een leven lang mee bezig zijn. Sterker nog: met een paar van die mogelijkheden kan je een leven lang gelukkig zijn. Dat vind ik wel belangrijk om aan te geven, dat moeilijk of meer niet per se beter is. Het is een keuze. Ik ga tegen Yngwie niet zeggen dat hij minder moet spelen en tegen BB King niet dat hij meer moet spelen. Je gaat ook niet tegen Frank Zappa zeggen: doe niet zo moeilijk.”

Hoewel de mogelijkheden uitgebreid zijn, zijn de voorbeelden eenvoudig en praktisch. Zo kun je snel aan de slag met de concepten en jouw eigen spel en improvisaties verrijken.

We tonen hier de gehele videoserie, te beginnen met het nieuwste deel, Les 4, die je hierboven ziet inclusief de uitleg erbij, zie hieronder. Daaronder weer vind je de video's van de lessen 1, 2 en 3.  

Les 4: The Wind Cries Major 

In Les 2 hebben we gezien dat we ook akkoorden kunnen gebruiken die buiten de gebruikelijke zeven diatonische basisakkoorden vallen. Simpel gezegd: in toonsoort C, naast de akkoorden die gebaseerd zijn op de witte toetsen, kunnen we ook majeurakkoorden bouwen op alle zwarte toetsen. Deze zwarte toetsen vormen bovendien samen een pentatonische ladder. De klankkleuren van deze extra akkoorden voelen donkerder aan en komen uit verwante (kerk) toonladders.

Veel legendarische nummers gebruiken deze klanken om een rauwer,
melancholischer randje te creëren - van Hendrix en The Beatles tot Nirvana en Radiohead.

Hieronder een keyboard-achtige weergave van deze mogelijkheden in toonsoort C. Een voorbeeld van zo’n schema zou bijvoorbeeld C As Bes F kunnen zijn waarbij we akkoorden uit C majeur en C mineur ladders
vermengen!

Country- en r&b-helden, en natuurlijk Jimi Hendrix, hebben deze akkoorden intensief  verkend. Ze gebruikten de majeurpentatoniek, fraaie doublestops en subtiele versieringen om de noten melodisch en smaakvol met elkaar te verbinden.


Volg dit AMACK-schema:
A = Attitude, M= Motorisch, A = Audiovisueel,
C = Creativiteit, K = Kennis

A: Richt je voorlopig vooral op de toegevoegde akkoorden die je zelf mooi vindt en die je terug hoort in inspirerende songs. Zoek voor elke toegevoegde trap nummers die je aan je Spotify-lijst kunt toevoegen.
Bestudeer uiteindelijk elk toegevoegd akkoord systematisch in de vijf CAGED-posities en visualiseer hoe je deze akkoorden vloeiend met elkaar kunt verbinden. 

M: Studeer de majeurpentatonische ladders op de ♭VII, ♭III, ♭VI, ♭II en ♭V in één toonsoort. Begin bij basispositie 1, voeg daarna de twee  schuifposities toe en werk uiteindelijk naar alle vijf basisposities toe.

A: Werk ernaar toe dat je de pentatoniek niet alleen kunt spelen, maar ook kunt zingen en vanuit elke noot logisch kunt oplossen naar de volgende klank (lange termijn!). Begin met het horen en herkennen van de nieuwe beschikbare basnoten en de bijbehorende akkoorden.

C: Werk aan het creëren van mooie verbindingen, melodieën en samenklanken. Het onderzoeken en combineren van deze klanken is een eindeloos proces vol creatieve oplossingen, vernuft en melodisch inzicht.

K: De volledige ladders en akkoorden op die nieuwe basnoten hebben in de basis een grote 7 en een verhoogde 4 oftewel een ♯11. Deze majeurladders met een ♯11 heten  overigens lydisch. De pentatonische ladder van het akkoord gebruikt deze noten niet hetgeen het wat eenvoudiger maakt. Uiteraard kun je de pentatonische ladder wel weer aanvullen met de blue note. Ook kun je eventueel de grote 6 naar de ♭7 laten gaan, wat het meer bluesy of jazzy maakt. 
Extra weetje: je kunt alle mineurakkoorden vervangen door majeurdrieklankomkering binnen de toonsoort. A mineur wordt dan F met de A in de bas (F/A). E mineur wordt dan C met de E in de bas (C/E). D
mineur zou G met de D in de bas kunnen zijn. 
Luister wel altijd goed naar de melodie en kies bewust welke sfeer je wilt neerzetten. Deze akkoorden kun je ook allemaal volgen met de pentatonische ladder van het majeurakkoord.

DE VIDEO’S
Klaar om te ontdekken? Check de alle videodelen hieronder of klik op ons Youtube-kanaal de playlist ‘Jack Pisters: De magie van de
blues in de muziek van nu’, aan. 

Les 1: One size fits all

Les 2: Kleur in klank - spelen met licht en donker

Les 3: Country (& bluesy roads), opgesplitst in 3 delen. 

Les 3 - Deel 1: hoe je met pentatoniek en frasering de bluesfeel vasthoudt, ook binnen een diatonische context.


Les 3 - Deel 2: hoe je bluesy kan klinken over een akkoordenschema dat niet uit de traditionele blues komt.
Hoe volg je met verschillende pentatonische ladders nauwgezet alle akkoorden van een toonsoort?

Les 3 - Deel 3: Hoe je aan de hand van 5 kernelementen (A=Attitude M=Motorisch A=Auditief C=Creativiteit K=Kennis) de facetten van de lessen onder de knie kan krijgen. 

 

Download ook het inleidende artikel uit Gitarist 407:

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 411, juni 2025. Vanaf dinsdag 27 juni in de winkel. Of je kunt deze editie nu al bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

zoeken
zoeken