Videoserie 'De magie van de blues in de muziek van nu' - Les 6: Minor Magic

Jack Pisters’ Guitarmatrix

Gitarist Extra 24-07-2025 10:08

Les 6 in de 8-delige videoserie 'De magie van de blues in de muziek van nu'. Kijk de video hier op Gitarist.nl alle video's tot nu toe en lees de achtergronden bij de hele videoserie en in het bijzonder deze Les 65!

In deze les 6 passen we het principe uit les 5 toe op mineurakkoorden. Dit betekent: pentatoniek spelen vanaf andere tonen dan de grondtoon van het akkoord. Maar we gaan ook een stap verder – we keren de werkwijze om en introduceren zo een alternatieve benadering. Probeer deze methode later ook toe te passen op de majeurtrappen. 

Gitarist en Jack Pisters' Guitarmatrix presenteren

De magie van de blues in de muziek van nu
Les 6: Minor Magic

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 413, augustus 2025. Vanaf dinsdag 29 juli in de winkel. Of je kunt deze editie nu al bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

In Les 3 zagen we dat er drie mineurakkoorden in een diatonische akkoordreeks voorkomen: trap VI, II en III. Als we het denkproces omdraaien, ontdekken we dat A mineur voorkomt in drie verschillende majeurtoonsoorten:

  • Als VI in C
  • Als II in G
  • Als III in F

Deze drie toonsoorten bevatten samen vijf verschillende mineurakkoorden met bijbehorende pentatonische ladders (zie beide afbeeldingen voor een overzicht van de noten en klanken). Al deze ladders kun je stapelen over een A mineur akkoord. Zo creëer je verschillende kleuren en sferen – deels afkomstig uit andere toonsoorten of kerktoonladders. We stappen hiermee bewust buiten het diatonische kader.

 
Dit opent nieuwe mogelijkheden op mineurakkoorden, waarbij de bluesy pentatonische benadering zorgt voor herkenning en karakter. Je gehoor, overzicht en melodisch inzicht worden uitgedaagd. Richt je op:

  • goede plaatsing
  • creatieve, heldere ideeën
  • het ontwikkelen van zelfvertrouwen

De track Stratus van Billy Cobham met gitarist Tommy Bolin was voor mij een openbaring op dit vlak. De lijst van fusion-giganten die hiermee werken is eindeloos. Maar denk ook aan een held als Josh Homme (QOTSA), met zijn spannende fills.

Zorg dat je uiteindelijk alle tonen uit het schema hieronder kunt horen, zingen en vinden op je hals.
No Guts, No Glory.

Extra weetje:
De pentatoniek die hoort bij trap II kan ook een grote 6 bevatten in plaats van een b7 – dit noemen we de mineur 6 pentatonische ladder. Deze geeft net wat meer spanning.

 

ALLE VIDEO’S TOT NU TOE
Klaar om te ontdekken? Check de alle videodelen hieronder of klik op ons Youtube-kanaal de playlist ‘Jack Pisters: De magie van de
blues in de muziek van nu’, aan. 

Les 1: One size fits all

Les 2: Kleur in klank - spelen met licht en donker

Les 3: Country (& bluesy roads), opgesplitst in 3 delen. 

Les 3 - Deel 1: hoe je met pentatoniek en frasering de bluesfeel vasthoudt, ook binnen een diatonische context.


Les 3 - Deel 2: hoe je bluesy kan klinken over een akkoordenschema dat niet uit de traditionele blues komt.
Hoe volg je met verschillende pentatonische ladders nauwgezet alle akkoorden van een toonsoort?

Les 3 - Deel 3: Hoe je aan de hand van 5 kernelementen (A=Attitude M=Motorisch A=Auditief C=Creativiteit K=Kennis) de facetten van de lessen onder de knie kan krijgen. 

Les 4: The Wind Cries Major

Les 5: Standing On The Shoulders Of Giants

Download ook het inleidende artikel uit Gitarist 407:

 

zoeken
zoeken