Gitarist 223 oktober 2009

«« Gitarist 224 november 2009

Inhoud Gitarist 223 oktober 2009


Les Paul [ Interviews pagina 18 ]

Uitvinder en gitarist Les Paul overleed op 13 augustus jl. in een ziekenhuis in White Plains (New York) aan de complicaties van een longontsteking. Enkele maanden voor zijn overlijden sprak de Nederlandse journalist, radiomaker en pianist Gerbren Deves met hem.


The Sheer [ Interviews pagina 32 ]

Hoe ziet het leven na Krezip eruit? Gitarist Jan-Peter Hoekstra voegde zich bij The Sheer. Zijn bijdragen aan hun laatste album waren dermate opvallend dat wij genoeg reden zagen om met Hoekstra én The Sheer-frontman Bart van Liemt om de tafel te gaan zitten.


Matt Schofield [ Interviews pagina 34 ]

Met een vernieuwde band en het recente album ‘Heads, Tails & Aces’ klimt dit Engelse gitaartalent weer een treetje hoger op de bluesladder. Een mooie gelegenheid om Matt Schofield eens aan de tand te voelen over toon, techniek en… smaak.


Doug Wimbish [ Interviews pagina 40 ]

Na zes jaar is er eindelijk een nieuw album van Living Colour. Op ‘The Chair In The Doorway’ rockt de band ouderwets. Gitarist sprak voor het optreden in het Haarlemse Patronaat met meesterbassist Doug Wimbish.


De sterren van Youtube [ Features pagina 36 ]

Dankzij Youtube kun je je muziek wereldwijd verspreiden. Maar hoe zorg je ervoor dat je filmpjes ook echt worden bekeken? In dit artikel vertellen de grootste sterren van Youtube je hoe zij het hebben aangepakt.


Fender Eric Johnson Stratocaster RW [ Tests pagina 22 ]

In 2005 zag Eric Johnson’s signature Stratocaster met esdoorn toets het licht. Dit jaar verschijnt er een nieuwe versie, met een palissander toets en enkele snufjes die stammen uit de jaren ’60.


VGS Dragster [ Tests pagina 24 ]

Een Duitse groothandel vroeg een Zwitser en een Fransman om samen met het Amerikaanse EMG gitaren te ontwerpen, die in het Verre Oosten worden geproduceerd. De Dragster komt uit de Select-serie, die volgens VGS staat voor kwaliteit tegen betaalbare prijzen.


Engl Fireball 100 [ Tests pagina 26 ]

De 60 watt Engl Fireball draait al heel wat jaren mee. Wat heeft deze nieuwe 100 watt versie te bieden?


Peavey 6505+ [ Tests pagina 27 ]

De 6505+ verschilt van de 6505 - naast de iets andere lay-out - door de zes in plaats van vijf buizen in de voortrap, maar het uiterlijk en het klankkarakter liggen erg dicht bij het origineel.


Yamaha NTX700BL & NTX1200R [ Tests pagina 28 ]

Yamaha presenteerde eerder dit jaar op de Musikmesse een rijtje nieuwe nylonsnarige elektro-akoestische gitaren. Maakten ze terecht veel indruk? Deze vraag legden we ook voor aan virtuoze bespelers Rodrigo y Gabriela.


De Gier Origin Custom 4 [ Tests pagina 42 ]

Sinds 1995 is Sander de Gier verliefd op gitaarbouw. Zijn in Schiedam gevestigde bedrijf De Gier Guitars & Basses is uitgegroeid tot een gerespecteerd adres voor reparatie en bouw. Gitarist test een 4-snarige basgitaar van zijn hand.


Ibanez Promethean P5110 [ Tests pagina 44 ]

Bij een (bas)gitaarcombo zit je altijd vast aan de door de fabrikant bedachte combinatie van versterker en luidspreker. Zo niet bij de nieuwe Promethean-serie van Ibanez.


TC Electronic Nova System [ Tests pagina 46 ]

Het vlaggenschip van de in 2007 geïntroduceerde Nova-serie is de Nova System, een op het eerste gezicht bomvrij multi-effect met acht voetschakelaars en zeven categorieën schakelbare effecten.


Sneltests [ Tests pagina 49 ]

Boss FRV-1 ’63 Fender Reverb reverbpedaal & DiMarzio Andy Timmons AT-1 DP224 humbucker


Gebruikte gitaren: Gibson Les Paul Junior 1954-58 [ Diversen pagina 50 ]


Gitaarschuur [ Diversen pagina 53 ]


Input [ Diversen pagina 6 ]

o.a. Lowlands, Jeff Aug, Epica, Van Medevoort versterking


Output [ Diversen pagina 60 ]

o.a. Megadeth, Rodrigo y Gabriela, Alice In Chains, Mike Stern, Porcupine Tree, Living Colour, Brendan Benson


Agenda [ Diversen pagina 67 ]


Wat ik geleerd heb: René van Barneveld [ Diversen pagina 73 ]


Snaren opdrukken (2) [ Workshops pagina 54 ]


Basnoten: Christopher Wolstenholme [ Workshops pagina 59 ]


zoeken
zoeken