Gitarist 242 mei 2011

«« Gitarist 243 juni 2011

Inhoud Gitarist 242 mei 2011


Within Temptation [ Interviews pagina 28 ]

Within Temptation is al jaren het grootste muzikale exportproduct van Nederland. Ruud Jolie is medeverantwoordelijk voor het gitaarwerk. Gitarist sprak met hem over de opnames van het nieuwe album ‘The Unforgiving’.


Miloš Karadaglic [ Interviews pagina 30 ]

De uit Montenegro afkomstige klassieke gitarist Miloš Karadaglic is een jongeman met een missie: de klassieke gitaar opnieuw onder de aandacht van de jeugd brengen. Bij het prestigieuze label Deutsche Grammophon verscheen zijn debuutalbum ‘Mediterraneo’.


Buffalo Tom [ Interviews pagina 42 ]

Buffalo Tom uit Boston gaf samen met plaatsgenoten als The Pixies, Dinosaur Jr., The Lemonheads en Throwing Muses kleur aan de Amerikaanse alternatieve gitaarrock van de vroege jaren ‘90. In maart verscheen hun achtste album ‘Skins’.


Musikmesse 2011 [ Features pagina 16 ]

Ook dit jaar verzamelde de internationale muziekinstrumentindustrie zich weer in Frankfurt om de nieuwste producten aan handel en pers te tonen. De Gitarist-redactie trok op het immense beursterrein van hal naar hal en noteerde veel moois...


De geboorte van de Telecaster [ Features pagina 38 ]

Leo Fender, de belangrijkste visionair in de geschiedenis van de elektrische gitaar, was zelf geen gitarist. Maar in dit fragment uit het boek ‘Fender: The Golden Years 1946-1970’ wordt precies beschreven hoe Leo’s Tele-visie werkelijkheid werd en de constructie en het gebruik van de elektrische gitaar voorgoed veranderde.


De geschiedenis van het plectrum [ Features pagina 50 ]

Het plectrum wordt al sinds jaar en dag overschaduwd door de gitarist aan de ene kant en de gitaar aan de andere. Een geschiedenis van het nederige stukje plastic dat de twee verbindt.


Fender 60th Anniversary Telecaster [ Tests pagina 24 ]

Is deze Anniversary Telecaster de beste Tele van de afgelopen zestig jaar? Nou nee, het is gewoon een moderne American Standard Telecaster met wat aanpassingen. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet slecht te zijn…


DooDad Guitars Buddy, Ibanez GRG150DXB & Lag Imperator I66 [ Tests pagina 26 ]

Je kent het vast wel: het buurjongetje wil gitaar gaan spelen en zijn moeder vraagt aan jou wat ze het beste kan kopen. Of je zoekt iets voor je eigen kinderen, of een extra gitaar voor jezelf. In zulke gevallen kom je al snel bij budgetmodellen uit. We zetten er drie op een rij!


Fender Mustang II [ Tests pagina 33 ]

Van oorsprong is de Fender Mustang een shortscale solidbodygitaar die in 1965 het levenslicht zag. Hier hebben we echter te maken met de splinternieuwe Mustang II, een moderne modelingversterker.


Orange/TubeSync DIVO OV4 [ Tests pagina 34 ]

Motormanagement voor je buizenbak? Het bestaat en het werkt. Sterker nog, het werkt uitstekend! Tijd voor een kijkje onder de motorkap van dit nieuwe toverdoosje uit de fabriek van Orange.


Taylor GS Mini [ Tests pagina 36 ]

De nieuwste mini-‘reisgitaar’ van Taylor is klein, maar niet te missen. De naam had niet duidelijker gekund, want het is een verkleinde versie van de Taylor GS akoestische gitaar.


Roland GR-55 [ Tests pagina 44 ]

De terugkeer van de gitaarsynthesizer: voor de nieuwe GR-55 maakte Roland gebruik van de Virtual Guitar-technologie.


Schecter Diamond-J [ Tests pagina 47 ]

Heeft deze Schecter bas iets wat de grote Fender ‘J’ niet heeft? We gaan op onderzoek uit…


Peavey VB-3 [ Tests pagina 48 ]

De discussie buizen versus transistor gaat door! Veel bassisten zweren bij het rijke, diepe geluid van een buizenversterker, maar kreunen onder het gewicht ervan. Peavey doet een opmerkelijke duit in het zakje met de opvallend lichte VB-3.


Sneltests [ Tests pagina 52 ]

Mackie Onyx Black Jack audio-interface & Vibramate Bigsby montagekit


Gitaarschuur [ Diversen pagina 53 ]


Special effects: Digitech Space Station [ Diversen pagina 54 ]


Input [ Diversen pagina 6 ]

o.a. Knalpot, Gingerpig, Roadburn


Output [ Diversen pagina 62 ]

o.a. Foo Fighters, Whitesnake, Radiohead, Within Temptation, Clemens van der Feen, De Staat, TesseracT


Agenda [ Diversen pagina 65 ]


Wat ik geleerd heb: JB Meijers [ Diversen pagina 73 ]


Rockgitaar (2) [ Workshops pagina 56 ]


Basnoten: blues (3) [ Workshops pagina 61 ]


zoeken
zoeken