Nieuws vers van de NAMM Show 2012

Auto-Tune voor gitaristen

Merknieuws 20-01-2012 13:54

Met de NAMM in volle gang worden we overladen met nieuwe producten waar ons hart sneller van gaat kloppen. Naast een flinke lading nieuwe modellen van de grote gitaarproducenten bespeuren we de eerste trend voor 2012: Auto-Tune gitaren. Ons team op de NAMM Show licht alvast een tipje van de sluier op. In de maart-editie van Gitarist vind je straks de volledige reportage. En volg deze dagen vooral ook onze NAMM-tweets!

Eergisteren rapporteerden we over het eerste nieuws dat we zagen: Boss GT-100, 25th Anniversary Ibanez RG, Genz Benz Focus LT Bass Cabinets, en de Electro-Harmonix Analogizer. Klik hier om dat artikel te lezen.

Volg onze NAMM tweets op Twitter
Nog twee beursdagen te gaan: volg onze NAMM tweets, klik hier!

Autotune!
De omstreden Gibson Robot Guitar krijgt in 2012 concurrentie van Fender, Peavey en Antares/Parker. We mogen wel stellen dat de ‘slimme’ gitaar nu toch echt in opmars is.
Laten we beginnen met de Peavey AT-200 (zie foto linksboven) uitgerust met Auto-Tune For Guitar technologie. Auto-Tune, een audiocorrectiegereedschap dat vooral in studio’s wordt gebruikt, is door Antares nu ook voor gitaren beschikbaar gemaakt. De Peavey AT-200 kan zichzelf stemmen waardoor je in de studio of op het podium geen last meer hebt van intonatieproblemen. Naast Peavey brengt Antares zelf ook een auto-tune gitaar op de markt in samenwerking met Parker genaamd de MaxxFly. Zij noemen naast perfecte intonatie ook opties als andere stemmingen en een virtuele capo. De gitaar corrigeert volgens de bedrijven overigens niet alles, de gitaar is slim genoeg om gitaartechnieken als snaren buigen te herkennen en toe te laten. Hoe dit allemaal in de praktijk werkt zullen we je in een toekomstige editie van Gitarist uitleggen.

Fender GC-1 Powered by Roland
Roland en Fender kondigden de nieuwe GC-1 GK-Ready Stratocaster aan, deze nieuwe telg van de V-Guitar familie kan direct worden aangesloten op het GR-55 Guitar Synthesizer en VG-99 V-Guitar system. De gitaar kan ook gebruikt worden met zowel standaard gitaareffecten en versterkers.

Bekijk de video die we schoten bij de Roland stand:

https://www.youtube.com/v/6YYWwytNkr4?version=3&hl=nl_NL">name="allowFullScreen" value="true">

Stemmen met Korg en TC Electronic
Toch liever zelf je gitaar stemmen? Volgens Korg kan dat een stuk sneller met de Korg Poly Polyphonic Pedal Tuner. Dit in pikzwart uitgevoerde stemapparaat laat je na één aanslag zien welke snaren ontstemd zijn. Voor gitaristen met een zwevend tremolo systeem pikt het apparaat die ene snaar eruit die er voor zorgt dat je andere snaren vals klinken.

TC Electronic liet ons de vertederende opvolger van het Polytune stemapparaat zien: de Polytune Mini. De zeer positief ontvangen Polytune, maar dan met een formaatje dat je op elk pedalboard wel kwijt kunt.

Cort met Motherbuckers
Cort kondigt nieuwe elektrische gitaren, bassen en akoestische gitaren aan. De elektrische gitaren zijn deels gericht op de gitarist aan de stevigere kant van het spectrum. De KX5-CQ en KX5 FR-CQ  met een body van lindenhout willen we je niet onthouden: al is het omdat beide modellen zijn uitgerust met ‘Motherbucker’ elementen. De Les Paul modellen zijn verkrijgbaar met verschillende elementcombinaties. De Z42 is uitgerust met Cort Active Dynamite Pickups, de Z44 heeft EMG HZ-H4 passieve elementen, de Z-Custom 1 is voor de Seymour Duncan liefhebbers uitgerust met SH1 (’59) en een SH4 (JB) elementen. Hier tegenover staat de Z-Custom 2 met de bekende EMG 81 en  85 combo.

Kiss-fans die gitaar spelen worden getrakteerd op een Gene Simmons signature-gitaar (!). De GS Guitar AXE-2 is de gitaaruitvoering van de Axe basgitaar: in de vorm van een bijl, uitgerust met Mighty Mite humbuckers en de handtekening van Simmons op de kop van de gitaar.

Nieuwe lichting ESP/LTD gitaren
Waar ESP in voorgaande jaren vooral veel nieuwe modellen voor de LTD lijn (de Epiphone of Squire van ESP zeg maar) uitbracht is er dit jaar veel aandacht voor ESP modellen. De Eclipse-II en Horizons  zijn verkrijgbaar met een flink aantal nieuwe finishes als Volcano Red, Mystic Black en Silver Sunburst. Een bijzondere nieuwe uitvoering van de Horizon is de Horizon FR-27 met 27 frets waarvan nummers 12 tot 27 gescalloped. Verder is deze gitaar uitgerust met een originele Floyd Rose tremolo, een Seymour Duncan Custom Hot Rails bij de nek en een Custom 5 bij de brug. Een nieuw model is de ESP HRF: een combinatie van een Horizon body en een F (Forest) kop.

Naast een flink aantal nieuwe signature LTD modellen voor gitaristen als Buz McGrath (Unearth), Rob Caggiano (Anthrax) en Richard Z (Rammstein) zijn de meest opvallende modellen voor ESP-oudgedienden Kirk Hammet (Metallica) en Jeff Hanneman (Slayer). Hammet heeft met de KH-DC een klassiek ogend model dat gebaseerd is op het Eclipse model, maar met dubbele cut-away en goudkleurige hardware. Hanneman, al jaren op podia te zien met zijn eigen signature Horizon-modellen, heeft een nieuw Eclipse model dat aan zijn naam is verbonden. Zwartgelakt met met rode pentagrammen ingelegd in de hals. Als je bedenkt dat Hanneman bij de start van zijn carrière op een Gibson Les Paul speelde is dit nieuwe model niet eens zo heel onverwacht.

Engl gaat retro
Opvallend leuk is de nieuwe versterker van Engl. De E765 Retro is een 100 watt buizenversterker met twee kanalen met een eigen 'retro' klank. Naast de standaard opties heeft de E765 Retro ook een ingebouwde noise gate, tone switch (mid boost), bright switch en een gain boost voor beide kanalen. Om de versterkertop aan te laten sluiten bij je stijl kun je –net als bij oude mobiele telefoons- het front vervangen voor een andere kleur. Beschikbare kleuren zijn Shadow Black, Rocking Red en Vintage Vanilla. Bij de top brengt Engl ook een E412 Retro kabinet uit met vier keer twaalf inch Celestion speakers.

zoeken
zoeken