NAMM 2012: het laatste beursnieuws

Retro versterkers, George Benson en effecten inladen

Merknieuws 16-02-2012 07:02

De NAMM is alweer afgelopen. Op de eerste twee dagen zagen we natuurlijk veel nieuwe producten maar ook opmerkelijke trends. Het volledige verslag kun je natuurlijk lezen in de maart-editie van Gitarist, maar we wilden je nog een paar laatste nieuwtjes van Fender, Marshall, Ibanez en Digitech niet onthouden.

In het tweede verslag signaleerden we onder andere de trend auto-tune gitaren. Klik hier om dat artikel te lezen. Daarvoor zagen we de nieuwe Boss GT-100 en de 25th anniversary Ibanez RG uitvoeringen. Klik hier voor het verslag van dag 1.

We twitterden vanaf de beurs, maar ook vanaf de Fender- en de Taylor fabriek. Klik hier voor ons Twitter account.

Marshall is 50
Versterkerbouwergigant Marshall bestaat dit jaar vijftig jaar. Om dit te vieren brengt het Britse bedrijf vijf mini-tops en combo’s uit: voor elke 10 jaar één om dat decennium te vertegenwoordigen. De combo’s en tops zijn stuk voor stuk 1 Watt buizenversterkers. De vijf decennia worden overigens niet in één keer uitgebracht. Allereerst worden de jaren ’60 geëerd met de JTM1H top en JTM1C 1 x 10 inch combo. In de loop van het 2012 worden de overige uitvoeringen uitgebracht als de JMP1, JCM1, DSL1 en hekkensluiter JVM1.

Fender Pawnshop Greta en Excelsior
Ook Fender brengt kleine buizenversterkers op de markt. Vorig jaar werden we nog verrast door de eigenzinnige Pawn Shop gitaren, nu zijn het de Pawn Shop Greta en Excelsior versterkers waar wij direct voor vielen. De Greta, met de uitstraling van een antieke radio, geeft je twee Watt aan buizenversterking, een 4 inch speaker, een display waarop je kunt zien of je ingesteld staat op clean of overload en twee simpele knoppen voor volume en toon. De 13 Watt Excelsior lijkt eerder op ouderwetse koffer en bekleed met donkerbruin vinyl. Uitgerust met twee 6V6 en twee 12AX7 buizen kun je met deze versterker van clean tot scheuren.

De in de VS geproduceerde Select Series omvat vijf gitaren en twee basgitaren en zijn volgens Fender de top van de productie lijn. We lieten ons informeren bij de Fender stand, bekijk de video die we hiervan schoten.

https://www.youtube.com/v/9iTp_Y826XY?version=3&hl=nl_NL">name="allowFullScreen" value="true"> 

Ampeg duikt in het verleden
Niet alleen gitaristen worden verwend met kleine versterkers. Bassisten kunnen nu eindelijk een volwaardige bas stack in de huiskamer stallen. De Ampeg Micro-CL stack bestaat uit een 100 watt top en een 2 x 10” kabinet.
De Ampeg Heritage B-15 limited edition verkocht in 2011 ontzettend snel uit. De versterkerbouwer kondigde op de NAMM aan dat deze tijdloze versterker in 2012 opnieuw wordt uitgebracht en de aantallen verdubbeld. De B-15 heeft de circuits van zowel een ’64 als ’66 B-15 met Baxandall EQ en 6SL7 octal voorversterker buizen met een bias schakelaar. Het kabinet is een flip-top uitvoering met een 15” Eminence speakers.
Voor gitaristen presenteerde Ampeg de nieuwe Heritage R-12R Reverberocket. Deze buizencombo is met de hand bedraad in de VS en gebaseerd op het model uit 1961. Deze 2012 uitgave is gelimiteerd tot 100 stuks. De Reverberocket was de eerste gitaarversterker met een ingebouwde galm.

George Benson signature Ibanez
Jazzlegende George Benson presenteerde bij de Ibanez stand zijn nieuwe LGB300-VYS Signature Model. De nek, achterkant en zijkanten van deze hollowbody elektrische gitaar zijn gemaakt van esdoorn met een voorblad gemaakt van spar en een brug van ebbenhout. Bij de nek als bij de brug kun je een Super 58 element vinden. Het model is verkrijgbaar in de kleur Vintage Yellow Sunburst.

Effecten inladen met Digitech
Met het nieuwe iStomp pedaal kun je elk gewenst effect inladen met je smartphone. De iStomp werkt net als elke ander pedaaltje: een tik op de knop zet het effect aan en uit. De effecten in de iStomp  kun je echter met je iPhone, iPod touch of iPad veranderen naar wens. Er is keuze uit Digitech pedalen en geluiden geinspireerd door andere bekende sounds. Denk aan de DigiTech Death Metal distortion of aan de Screamer, gebaseerd op de Ibanez TS9. Je kunt de verschillende sounds inladen en vijf minuten proberen voordat je besluit deze aan te schaffen. Door de traditionele pedaalvorm kun je de iStomp makkelijk een plek geven op je pedalboard.

zoeken
zoeken