Musikmesse 2012 dag 4: Mipa Awards, Gibson, Stagg, AddVentor en Fishman

Kemper Profiling Amplifier gekozen tot meest innovatieve product

Merknieuws 24-03-2012 09:05

De Kemper Profiling Amplifier werd gekozen tot meest innovatieve product van het jaar en kreeg de meest prestigieuze Mipa Award. Junpei Hoshino, jarenlang president van Hoshino Gakki, de fabrikant van Ibanez gitaren en Tama drums, kreeg de Lifetime Achievement Award. Op het beursterrein presenteerde Gibson ondertussen de Les Paul Standard 2012, het Nederlandse bedrijf AddVentor toonde de AddString, Fishman de Triple Play en Stagg lanceerde de James Neligan Deveron gitaren.

Mipa Awards
Voor de dertiende keer werden tijdens de Musikmesse in Frankfurt de 'Mipa Musikmesse International Press Awards' uitgereikt. Meer dan honderd muzikantbladen uit de hele wereld, waaronder Gitarist, kozen de beste producten van het afgelopen jaar in maar liefst veertig categorieën. De volgende producten kregen tijdens de Musikmesse 2012 in ons vakgebied een Mipa Award uitgereikt:

Best innovative product

Kemper Profiling Amplifier

Guitar
Electric Guitar: PRS SC58
Acoustic Guitar: Yamaha AC3M
Guitar Amp Combo: Yamaha THR10
Guitar Amp Head: Hughes & Kettner Tubemeister 18
Guitar Effects: TC Electronic TonePrint Series
Pickups: Seymour Duncan Zephyr Silver Pickups
Acoustic Guitar Amp: Fishman Loudbox Artist
Strings: D'Addario XL Pure Nickel Electric

Bass
Bass Amp: Fender Super Bassman
Bass Cabinet: Ampeg PN-410HLF
Electric Bass: Yamaha BB2025X
Acoustic Bass: Warwick Alien Deluxe

Alle winnaars en nominaties kun je vinden op de site van de Mipa Awards: Klik hier

Gibson Les Paul Standard 2012
Dat een model ook na 60 jaar nog vernieuwd kan worden zagen we in de Gibson stand, waar de Les Paul Standard 2012 werd gepresenteerd. Met recht kan gezegd worden dat het een moderne versie is, al is dit niet aan de buitenkant te zien. Zo is de hals voorzien van een toets met compound radius, die van 10-inch bij de kop oploopt tot 16-inch in de hogere posities.

De elementen zijn twee Burstbucker Pro’s. De elektronica is wel aangepast, want elke regelaar heeft een push-pullfunctie. Met de volumeknoppen kunnen de elementen als enkelspoelers worden geschakeld, de ene toonregelaar wisselt de fase en de ander schakelt het brugelement rechtstreeks aan op de uitgang, wat feitelijk ook als een boost werkt. Ten slotte zijn de klankkamers in de body zo vormgegeven dat er minder kans is op rondzingen dan bij de versie uit 2008.

James Neligan Deveron gitaren van Stagg
Stagg toonde met de James Neligan Deveron gitaren een serie van staalsnarige akoestische modellen die volledig uit mahonie zijn opgetrokken. Het gaat om een dreadnought, auditorium en parlor-model, waarvan de eerste twee ook beschikbaar zijn met cutaway. Allen hebben ze een massieve top en een palissander toets met een chique esdoorn inleg. De elektronica is van Fishman.

AddVentor AddString 
Het Nederlandse bedrijf AddVentor toonde de AddString, een ingenieuze oplossing om een zessnarige akoestische gitaar in een handomdraai in zevensnarig te veranderen. Het gaat om een extra octaafsnaar bij de G-snaar, zoals ook op de Martin signaturegitaar van Roger McGuinn zit. Het geeft het gitaargeluid een twaalfsnarig karakter, terwijl de bespeelbaarheid die van een sixstring blijft. 

De extra snaar wordt aan een houdertje bevestigd dat onder drie brugpennen kan worden vastgezet. Aan de kopkant wordt een zevende stemmechaniek geklemd waarvan de draaiknop in lijn met de hals of haaks daarop kan staan. Een derde onderdeel van het AddString-systeem is een demper voor de octaafsnaar, die je in het klankgat aanbrengt. Zo kun je ook gewoon zessnarig spelen als je dat wilt. Onder anderen Doyle Dykes en Matthias Jabs toonden al belangstelling voor de AddString: geen slecht begin voor een nieuw product!

Fishman Triple Play
De Fishman Triple Play is een draadloos systeem voor een hexafonisch element, waarmee gesamplede en synthgeluiden voor elke gitaar mogelijk worden, op het podium en in de studio. Element en zender kunnen makkelijk op de gitaarbody worden bevestigd (en weer verwijderd), terwijl de ontvanger in de vorm van een USB-stick in de computer wordt ingeplugd.

Er is een volumeregelaar voor het hexafonische element en een schakelaar waarmee je kunt kiezen tussen gitaar, synth en mix. Met de meegeleverde software is het mogelijk verschillende snaren verschillende geluiden te laten voortbrengen en verschillende regio's van de toets anders te laten klinken. De Fishman Triple Play werkt met alle standaard opnamesoftware en virtuele instrumenten.

De afgelopen dagen hebben we nog veel meer interessante nieuwe producten gezien op de Musikesse! Van Roland tot Hughes & Kettner, van T-Rex tot TC Electronic, Blackstar en Bogner...
Lees hier het verslag van dag 1
Lees hier het verslag van dag 2
Lees hier het verslag van dag 3

zoeken
zoeken