NAMM 2014 - Dag 3 - Taylor, Tech 21, Eastman, Fender, Ampeg en Vox

Veel anniversaries, mooie nieuwe producten en een heel speciaal gitaarmerk

Merknieuws 25-01-2014 12:01

Op Dag 3 van de NAMM show in L.A. noteren we nog steeds Fishamn Fluce elementen als hét nieuwe product van deze beurs. Bekijk de video die we maakten in ons Dag 2 verslag. Wat ons verder danig begint op te vallen dat heel veel fabrikanten ooit begonnen zijn met het eindgetal 4 in het jaartal. Tal van 'anniversaries' worden er gevierd dit jaar.
Maar het gaat hier op de beurs natuurlijk om nieuw product en in dit artikel nemen we de stands van Fender, Eastman, Ampeg, Tech 21, Taylor en Vox onder de loep.

Toch eerst de jubilarissen even op rij. Martin wint het met grote voorsprong: dit jaar bestaat het gitaarmerk maar liefst 180 jaar. De Gretsch Custom Shop vindt het na 10 jaar ook al tijd voor een feestje. En verder kunnen we noteren: Taylor 40 jaar. Jackson Solist 30 jaar. Stratocaster 60 jaar. En last but not least, Gibson 120 jaar!

(**)
We hebben ook de nieuwkomer van het jaar ontdekt. Vagina Guitars! Niet op de beursvloer te ontwaren, maar wel de meest in het oog springende parkeerplek voor het beursgebouw gevonden om hun bus te parkeren. Ophef alom natuurlijk... Hun one-liner: 'If you don't like Vagina, you probably play keyboards'...
 

 

Back to business nu! Met Fender, Ampeg, Vox, Tech 21 en Vox.

Fender
Fender viert dit jaar de 60ste verjaardag van de Stratocaster met vier nieuwe modellen, een 60th Anniversary Custom Shop model, de 60th Anniversary American Vintage 1954 Stratocaster, 60th Anniversary Classic Player '50s Stratocaster en de 60th Anniversary Commemorative Stratocaster. Ook Squier doet mee met de 60th Anniversary Classic Vibe '50s Stratocaster. De Fenders komen in een tweed koffer die naast een certificaat dezelfde extra's heeft als de Stratocasters in de jaren vijftig hadden, zoals een grijs snoer. Deze modellen zijn niet gelimiteerd in aantal, maar zullen alleen in 2014 beschikbaar zijn. 

Taylor
Naast de geheel vernieuwde 800 serie, zagen we bij Taylor ook het nieuwe piëzo systeem dat niet onder het zadel zit, maar er vanachter tegenaan wordt gemonteerd. Het bestaat uit drie strips die ieder de trillingen van twee snaren oppikken. Een natuurlijke oplossing, want een brugkam trilt net zo goed heen en weer als op en neer. Daarnaast heeft een piëzo maar weinig druk nodig om te functioneren. Met een klein imbusboutje kan elke strip meer of minder strak tegen de brugkam worden gedrukt om zo de drie sets snaren met elkaar in balans te brengen. Een schakelaar in de klankkast geeft de mogelijkheid een notchfilter te activeren. 

2e generatie Vox Night Train
Vox introduceert de nieuwe generatie Night Trains, toepasselijk G2 genoemd. De serie bestaat uit drie modellen: twee tops van respectievelijk 15 en 50 watt en een 15-watt combo. Naast een kanaal voor traditionele cleane en crunch sounds is er nu ook een modern highgain kanaal waar gitaristen in de zwaardere genres mee uit de voeten kunnen. Alle modellen zijn nu ook voorzien van reverb. Voor de tops zijn er bijpassende kabinetten (1x12 en 2x12).

Van een van zijn klassieke versterkers, de AC15, laat Vox op de NAMM een limited edition zien, prachtig afgewerkt in 'Britisch Garnet' rood tolex en met Tygon speakerdoek. Bijzonder is de Celestion V-Type speaker, die het beste van vintage en modern ontwerpen biedt.

De Vox Soundbox is een mediaversterker met het uiterlijk van een gettoblaster die  geschikt is voor alle audiobronnen. Je kunt er een gitaar, bas of keyboard op aansluiten en met je favoriete muziek meespelen. De Soundbox heeft een ingebouwde tuner en werkt op batterijen.

Vintage light: Ampeg V-4B
Voor de bassist die een vintage sound wil maar toch ook wel een paar moderne gemakken, introduceert Ampeg de V-4B. Deze reissue van de klassieke V-4B heeft een 100-watt (4 x 6L6) volledig buizen ontwerp en is afgewerkt in Ampegs strakke 'Black Line' stijl. Een driebands EQ zorgt voor de toonregeling, aangevuld met schakelaars voor ultra hi en lo boost, en midshift (220, 800 en 3000 Hz). De moderne features zijn een gebalanceerde DI-uitgang en vijf speakeraansluitingen (1 x 8, 2 x 4 en 2 x 2 ohm). Ook eigentijds is het gewicht: slechts 20 kg, de helft van een gemiddelde SVT! Bijbehorend zijn twee speakerkasten, de SVT-112AV en -212AV, voorzien van respectievelijk één en twee 12-inch Eminence luidsprekers plus een tweeter waarvan het volume met een driestanden levelknop kan worden ingesteld 


Tech 21 Fly Rig 5: 
Alles in je gitaarkoffer
Tech 21 heeft drie van zijn bekendste pedalen, aangevuld met een boostfunctie en reverb, ondergebracht in een een lange, platte metalen doos die makkelijk in het snoervak van je gitaarkoffer past. Het hart van de Fly Rig 5 wordt gevormd door de befaamde Sansamp analoge speaker/versterkersimulator. Deze heeft een driebands EQ en een drivereglaar om het geluid een randje te geven en herbergt ook de reverb. De echte vervorming komt van de Plexi-sectie, die je scheurende rocksounds laat instellen die nog verder over de rand geduwd kunnen worden met een boost tot 21 dB na indrukken van de Hot-schakelaar. De Hot-functie werkt onafhankelijk van de Plexi-sectie en kan dus bijvoorbeeld ook voor een cleane soloboost gebruikt worden. Het laatste effect is de DLA delay, die het geluid van een vintage tape-echo simuleert. Hiertoe heeft hij ook de Drift-regelaar, die het effect van een onregelmatig lopende band nabootst. Een eigentijdse verworvenheid is de toevoeging van een taptempoknop.

Eastman
Eastman Guitars viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum (jawel, wéér een 'Anniversary'!) op de NAMM met drie nieuwe modellen, een 00, slope shoulder akoestsiche gitaar en een hollowbody elektrische gitaar

Voor het eerts heeft Eastman - de Chinese kwaliteitsbouwer van handgebouwde gitaren - een vooroorlogs 00 model uitgebracht, de E1000. Deze compacte 12 frets gitaar heeft een korte mensuur van 24,9 inch (632 mm) en een top van Adirondack sparren met scalloped x-bracing en een zwarte binding. De rest van de body als ook de hals zijn van mahonie, de toets en brug zijn van ebben gemaakt.

De nieuwe E2000SS Slope Shoulder heeft ook een top van Adirondack, maar op een body van palissander. Hier zien we een mensuur van 24,75 inch (628 mm). De toets is ook hier van ebben en de hals komt ter hoogte van de 14de fret bij de body.

Thinline fans kunnen zich verheugen in de T184MX-LS “Lil’ Smokey. We hebben hier te maken met een echte hollowbody die een handgestoken top heeft van esdoorn en een massief zij- en achterblad van mahonie. Als elementen is gekozen voor twee Seymour Duncan '59 humbuckers. Verrassend genoeg heeft Eastman gekozen voor een zijdeglans zwarte afwerking.

zoeken
zoeken