Fender Custom Shop introduceert Artisan en Master Design series

Gelimiteerde oplages van bijzondere instrumenten

Merknieuws 11-04-2014 09:35

Met de nieuwe Artisan en Master Design series brengt Fenders Custom Shop twee heel verschillende types gitaren uit. Oké, het zijn allemaal Stratocasters, maar waar de een de grenzen opzoekt met bijzondere uiterlijke kenmerken, kijkt de ander meer terug naar het verleden.

Artisan serie

De Artisan serie vindt zijn oorsprong in de Master Build instrumenten die Fender maakte voor de Tokyo Guitar Show in 2013. De serie wordt nu door het team van de Custom Shop gemaakt (team build) en zal maar een beperkte tijd leverbaar zijn. In de Artisan serie vind je drie Statocasters met een opvallende klank, feel en uiterlijk. Zo zijn ze voorzien van verchroomde lipstick elementkapjes, verchroomde regelaars en verchroomde stemmechanieken met ebbenhouten knoppen. Het verschil zit ‘m vooral in de top van de body, die respectievelijk van quilted esdoorn, spalted esdoorn en walnoothout is gemaakt. Je kan kiezen voor een palissander toets of een esdoorn hals uit een stuk.

 

Master Design serie

Een heel ander verhaal zit achter de Master Design serie, die is ontstaan door twee Master Builders uit de Custom Shop de mogelijkheid te geven hun droomgitaar te ontwerpen. Todd Krause koos voor een 1950’s Relic, die de klank wil benaderen van een Strat uit zijn eerste decennium, maar wel is voorzien van enkele ‘moderne’ eigenschappen, zoals een toetsradius van 9,5 inch, een vijfstanden schakelaar en moderne afgeschermde bedrading. De gitaar is afgewerkt met een kunstmatig verouderde moss green nitrocellulose lak en heeft Custom Shop Fat ’50 elementen.

John Cruz ontwierp een 1963 Relic Stratocaster met een twee kleuren sunburst die wel verouderd is, maar hierbij niet te rigoureus onder handen is genomen. Zoals een Strat uit de jaren ’60 past, heeft hij een palissander toets, maar wel met een radius van 12 inch en jumbofrets. Maar veel interessanter zijn de modificaties die onder de slagplaat zitten. Zo is hij voorzien van Master Design elementen met een output die hoger is dan gebruikelijk en bovendien meer nadruk leggen op de middentonen voor een vloeiende leadklank. Het middenelement is tegengesteld gewikkeld en de magneetpooltjes hebben een tegengestelde polariteit. Zo wordt brom tegengegaan in positie 2 en 4. Daarnaast vind je in plaats van de tweede toonregelaar een blend control die in positie 1 en 5 de mogelijkheid geeft om het hals en brug element te mixen en in positie 2 en 4 een combinatie van alle drie de elementen aanbiedt. Ook deze instrumenten zijn beperkt beschikbaar.

zoeken
zoeken