Jeff Berlin over de Cort Rithimic en muzikale content

Bij de bastest in Gitarist 279

Merknieuws 21-05-2014 12:05

In Gitarist 279 (juni 2014) test redacteur Martin Zand Scholten de nieuwe Cort Rithimic basgitaar, zoals die is ontwikkeld voor en met de Amerikaanse meesterbassist Jeff Berlin. Deze liet eerder dit jaar laat tijdens een serie clinics in Europa de opvallende bas al aan de wereld zien en horen. Gitarist keek, luisterde en vroeg om toelichting.

Bij Keymusic Rotterdam vertelt Jeff Berlin veel en speelt hij weinig. Berlins verhaal is op elke muzikant van toepassing. Desgevraagd weet niemand uit het publiek een bekende muzikant te noemen die ervoor betaald heeft om te leren grooven of om rock te leren spelen. Daarmee zet Berlin de toon. Hij heeft altijd al een uitgesproken mening gehad over muzieklesmethodes. Op zijn Players School of Music in Florida past hij zijn ideeën toe, hoewel hij zelf geen les meer geeft.

"Er zijn twee manieren waarop je muziek kunt leren spelen: je kunt het zelf doen of de academische weg volgen. Waarschijnlijk is honderd procent van je favoriete muzikanten autodidact. Rock spelen kun je nergens leren, dat moet je doen. Je moet gewoon gaan spelen, muziek ervaren en lol hebben. Daarom hebben rockopleidingen ook geen zin, rock is van de straat. Bassisten hebben het ook altijd maar over 'groove', maar die term is eigenlijk onnodig en hij wordt teveel gebruikt. Groove heb je meestal al, het komt voort uit je performance."

Berlin concludeert dat het ritmegevoel er bij de meeste mensen al in zit en dat het daarom geen zin heeft met bijvoorbeeld een metronoom te oefenen. Als je maar genoeg muzikale content, inhoud, tot je neemt en elke dag (zij het korte tijd) speelt, is de groove je beloning.

Natuurlijk laat hij ook wat horen op zijn Cort Rithimic, die is aangesloten op zijn Markbass CMD151P signature combo. Vanuit Eric Claptons Tears In Heaven improviseert hij een mooi, harmonisch rijk stukje basmuziek.

Hij benadrukt dat hij nooit op zoek is geweest naar endorsements, maar alleen spullen bespeelt waar hij zelf helemaal achter staat: "De Rithimic is de beste versie van alles wat ik prettig vind in een bas. De Bartolini humbuckers zijn speciaal voor deze bas ontworpen en maken het mogelijk er zowel een 'bite' als een Jamerson-achtige Precision-klank uit te halen. De Markbass versterker en deze bas lijken voor elkaar gemaakt."

Op de vraag waarom Jeff in het verleden voor Dean koos en nu met Cort opnieuw voor een merk kiest dat zich qua prijsklasse eerder in het midden dan in het hoge segment bevindt, antwoordt hij: "Je hoeft geen drieduizend euro uit te geven om goed te klinken. Ik heb altijd maar 2 of 3 bassen gehad en ook deze middenklasse instrumenten gaan jarenlang mee, misschien wel veertig jaar. High-end basgitaren zijn alleen vaak wat meer versierd, maar de Rithimic is met zijn top van spalted esdoorn en Padouk ook prachtig."

zoeken
zoeken