Productnieuws 2021: Rickenbacker

Een vernieuwde gitaar en een nieuwe bas

Merknieuws 21-01-2021 11:32

Rickenbacker is een merk dat niet vaak met nieuws komt, maar toch weten ze ons de laatste jaren aardig te verrassen. Denk op basgebied aan de Al Cisneros Signature, met de twee grote elementen. En nu doen ze het weer!



Behalve de foto's op de instagram en facebook van Rickenbacker is er nog weinig bekend van de 90th anniversary XC Limited Editions 480XC en 4005XC. Gelukkig zijn er foto's en daarvan kunnen we veel afleiden.

480XC
In heel veel gevallen zijn basmodellen afgeleid van gitaarmodellen, maar de 480 kwam behoorlijk later dan de 4001-bas. Jarenlang was het een van de minder populaire gitaarmodellen van Rickenbacker - door de geschroefde hals en de rare schuingeplaatste frets op sommige modellen - tot Serge Pizzorno van Kasabian de modellen omarmde en de prijzen vlogen ineens omhoog. Met de 480 XC is er weer een mooie versie, met doorlopende hals, zwarte hardware en een slagplaat/sunburst-combi die lekker jaren zeventig is. En dan is er nog de heerlijke geblokte binding!



4005XC
Ooit maakte Rickenbacker de 4005. Er is naar we weten één linkshandige versie gemaakt, er zijn achtsnarige versies, natuurlijk de Light Show met lichtjes in de body, maar van het normale model zag je twee versies. De normale 4005 en de WB met dubbele bindingen. Deze longscale bas had een gelijmde hals en is zeer zeldzaam en duur. Liefhebbers roepen al jaren om een heruitgave en die is er nu... ...of niet? Niet echt. De prachtige 4005XC heeft wederom de prachtige geblokte binding, halsinleg over de gehele breedte en de bekende druppelvormige slagplaat van de 4005. We zien deze keer echter een andere bodyvorm. De oude was meer Rick 360 en deze 330. Puntiger dus. We zien ook dat de slagplaat voor een gedeelte dubbel is en dat zagen we alleen op gitaarmodellen. De R-brug is vervangen door een rechthoekig exemplaar en op de foto's lijkt het alsof de bas shortscale is. Wat denk jij? Geen echte heruitgave dus, maar een mooie variant.



Rickenbacker-website 

E
n een detail van de Full Width Curshed Mother Of Pearl inleg:

zoeken
zoeken