Productnieuws 2021: Gibson

Eindelijk een prachtige nonrev Thunderbird

Merknieuws 21-01-2021 11:35

Gibson basfans riepen er al jaren om: een heruitgave van de Non Reverse Thunderbird. En toen Gibson er enkele jaren geleden mee kwam, waren we nog niet blij. Door de zwarte hardware en elementen kwam het niet in de buurt van een vintage exemplaar, maar daar komt nu verandering in.

Laten we eerst kort in de geschiedenis duiken. In 1963 introduceerde Gibson de Thunderbird II en IV met respectievelijk 1 en 2 elementen. Daarnaast had je natuurlijk de Firebird; de gitaarbroer in drie versies. Het model werd ontworpen door auto-ontwerper Raymond Dietrich en het viel op door de bijzondere 'omgekeerde' bodyvorm, de doorlopende hals en natuurlijk dat het een longscale was.



In 1966 werd de Thunderbird vervangen door een nieuw ontwerp, met gelijmde hals. Er wordt vaak beweerd dat het door een rechtzaak met Fender kwam, die vind dat het model teveel 'Jazzmaster' was. maar daar zijn geen bewijzen voor. En het nieuwe model leek eigenlijk meer op de Jazzmaster! De meeste kenners denken dat de productie van het model met de doorlopende hals te duur was en daarom kwam de simpelere versie met de gelijmde hals. Dit nieuwe model miste de omgekeerde bodyvorm en sindsdien spreekt met van een Reverse-model van '63 - '66 en een Non Reverse-model van '66 - '69. 



In 1969 stopte de productie en de eerste heruitgave van de T-bird was de '76 Bicentennial, die twee jaar gemaakt werd. Sinds 1979 is de Tbird vrij standaard in het programma geweest en in 2012 kwam Gibson met de Non Rev met zwarte hardware. Maar nu is er dus een vintage correcte versie en we zijn blij! De modellen zijn binnenkort leverbaar in Inverness Green, Sparkling Burgundy en Faded Pelham Blue (hoofdfoto).

Gibson-website

zoeken
zoeken