Blackstar presenteert buizenoversturingspedalen met IR speakermodeling

Boost-, overdrive- en distortion-buizenpedalen in de nieuwe Dept. 10 serie

Merknieuws 12-10-2021 07:10

We leven in een tijd waarin uitstekende modelingsounds voor een budgetvriendelijke prijs binnen handbereik zijn, toch gaat het hart van veel gitaristen sneller kloppen als we het hebben over buizenoversturing. Blackstar combineert in de nieuwe Dept. 10 serie buizenoversturing met speakerkabinet- en microfoonmodeling.

200 volt
De drie pedalen in de Dept.10-reeks (zeg Department ten) zijn een Boost, Dual Drive en Dual Distortion en allen maken ze gebruik van een ECC83  (12AX7) voorversterkerbuis. De 9 volt voeding wordt intern opgehoogd tot 200 volt om de buizen op de juiste spanning te laten werken waardoor ze zich gedragen alsof ze in een buizenversterker functioneren.

Beginnend met de Boost, heb je een recht-toe-recht-aan set regelaars: boost, low en high. Maar het EQ-circuit is van het James Baxandalltype, met een brede, soepele Q-waarde en een stevige push naar de input van je versterker die volgens Blackstar te vergelijken is met het toevoegen van twee extra buizen versterkingstrappen.

De volgende zijn de Dual Drive en Distortion, elk met een ECC83/12AX7. Beide Dual-pedalen bieden je twee kanalen met Clean- en Crunchvoicings op kanaal één, en twee smaken highgain op hun tweede kanaal. Ze hebben een driebands EQ plus Blackstar's ISF-regeling (traploos van een Amerikaanse naar Britse voicing).

Digitale processing
Maar het grote nieuws zit hem in de digitale processing van de Dual pedalen. Blackstar heeft de nieuwe Cab Rig-emulatie ontwikkeld voor de Dept. 10 Dual-pedalen, waarmee je niet alleen een geëmuleerde DSP cabinesimulator krijgt, compleet met een eigen uitgang om rechtstreeks naar een PA of FRFR-luidspreker te sturen, maar waarmee je ook je virtuele cabine diepgaand kunt bewerken dankzij de gratis Architect-software. Ook aan boord is een USB audio-interface voor
directe opname naar een computer, evenals een FX loop voor het integreren van je andere pedalen.


               Blackstar's Editor voor de Dept. 10 Dual-pedalen

Meer info: face.be, blackstaramps.com

 

zoeken
zoeken